Klekljarsko društvo Deteljica

22.7.2019

Čipke iz Poljanske doline v državnem zboru

Članice gorenjevaškega klekljarskega društva Deteljica so se s svojimi izdelki predstavile v državnem zboru. Otvoritev razstave v preddverju velike dvorane parlamenta je bila sredi junija, obiskovalci so si dela naših ustvarjalk lahko ogledovali ves teden pred dnevom državnosti.

Razstava je bila posvečena misli na umestitev slovenske klekljarske tradicije na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. To je izjemno priznanje ne le za Slovenijo, temveč tudi za vse klekljarice, ki so to rokodelsko veščino in klekljarsko znanje uspešno prenašale na mlajše rodove ter jo uspele ohraniti vse do danes. Zbrane na otvoritvi je nagovoril predsednik Državnega zbora Dejan Židan. V govoru je orisal zgodovino klekljarstva, ki naj bi izviralo iz Daljnega vzhoda, omenja ga Valvasor. Vladarica Marija Terezija pa je leta 1763 v Ljubljani ustanovila klekljarsko šolo, ki je bila temelj za razcvet te obrti v 19. in začetku 20. stoletja.
Židan je izrazil zadovoljstvo, da je klekljarstvo, tankočutna in estetsko dovršena domača rokodelska obrt, po stagnaciji v preteklih desetletjih ponovno doživelo vzpon, saj resnična ljubezen do klekljane čipke, predvsem pa do klekljanja kot združevanja, druženja in skupnega dela nikoli ni zares ugasnila. Poudaril je, da klekljanje predstavlja nepogrešljiv del naše kulturne dediščine in hkrati enega najbolj prepoznavnih elementov slovenskega kulturnega izročila. Zahvalil se je vsem, ki si prizadevajo za ohranjaje čipkarstva in s tem duhovne kulture klekljanja, saj so zagotovilo, da ta biser med rokodelskimi obrtmi ne bo zamrl, temveč se bo tudi v prihodnje uspešno prenašal na zanamce.

Po navdihu Cvetja v jeseni
Govor je imela tudi predsednica društva Deteljica Vida Šubic, ki je predstavila vsebino razstave, predvsem del, ki ga je navdihnila 100. obletnica Cvetja v jeseni. Za vsak klekljan prizor iz tega dela je prebrala odlomek. Prizore iz tega Tavčarjevega najbolj znanega dela so klekljarice izdelale že pred dvema letoma, točno ob obletnici in jih razstavljale na več krajih. Opazili so jih na letošnjem sejmu turizma Alpe Adria v Ljubljani in jih povabili v državni zbor.
Poleg omenjenih motivov so v državnem zboru razstavljale še druge izdelke. Veliko pozornost je pritegnil prt s premerom 1,5 metra, izdelan po več kot 100 let starem vzorcu. Društvu ga je, z željo, da se ohrani motiv, posredovala ljubiteljica čipk, ki ga je prejela od starejše klekljarice. Za izdelavo so klekljarice porabile približno 500 ur dela.
Odprtje razstave je popestril glasbeni program z nastopom Teje Potočnik na citrah ter Lucije in Neže Peternelj na kitari in flavti. Na dogodku je nekaj članic društva v živo prikazovalo izdelavo čipk. Po uradnem odprtju so si gostje iz Gorenje vasi ogledali državni zbor. Za mnoge je bila to prva takšna priložnost. Razstava je odmevala tudi v medijih in ponesla glas o poljanskih klekljaricah širom Slovenije.

Jure Ferlan

Razstava
Voda, vir življenja v čipkah

Klekljarsko društvo Deteljica iz Gorenje vasi je junija v Sokolskem domu pripravilo letno razstavo z naslovom Voda, vir življenja, s katero začenjajo praznovanje 15-letnice delovanja društva in 110-letnice ustanovitve klekljarske šole v Gorenji vasi.
Obe obletnici bodo slovesno obeležili sredi oktobra. Društvo je naročeno na tuji reviji Lace space in Fuselliamo, v katerih so članice našle številne klekljarske vzorce, povezane z morjem in vodo nasploh. Nad njimi so bile navdušene in sklenile so pripraviti razstavo na to temo. Izdelke so predstavili tudi učenci klekljarskega krožka OŠ Ivana Tavčarja. V društvu so še posebej ponosni na članico Anko Ušeničnik, ki kleklja že skoraj 80 let in je tudi prispevala svoje izdelke za razstavo.
V sodelovanju s Filatelističnim društvom Lovro Košir iz Škofje Loke so v spomin na lani preminulega člana obeh društev Borisa Klemenčiča, ki ima veliko zaslug za delovanje KD Deteljica, pripravili tudi filatelistično razstavo. Na njej je bilo na 192 razstavnih listih zbrano gradivo, ki ga sestavljajo znamke, ilustrirane dopisnice, potovalna pisma, pisemski ovitki prvega dne, maksimum karte, razglednice, poštni žigi, logotipi in drugo. Glavni motiv prikazuje izdelavo klekljane čipke v Sloveniji in tujini, kjer tudi klekljajo. Poleg tega so na znamkah predstavljene tudi čipke v drugačni tehniki izdelave: vezene, kvačkane, šivane ali strojne.
Društvi sta pripravili priložnostno ilustrirano dopisnico in skupaj s Pošto Slovenije priložnostni žig z datumom 22. 6. 2019. Avtorica motiva podzemne vodne jame s človeškima ribicama, ki krasi dopisnico, je Zvonka Kogovšek. Klekljarsko društvo je posebej izdalo še osebno poštno znamko z motivom klekljanih cvetlic. Kdor jo želi, lahko pokliče na 051-244-856.
Kot je povedala predsednica društva Vida Šubic, je bila razstava dobro obiskana. Obiskovalci so pohvalili domiselno postavitev, za katero so si klekljarice sposodile celo pravo ribiško mrežo. Z navdušenjem so si jo ogledali tudi člani Ribiške družine Visoko, ki je ravno na dan otvoritve praznovala 60-letnico. Razstavo je podprla Občina Gorenja vas - Poljane.

Jure Ferlan

Fotogalerija