Pa se je le začelo

25.9.2020

Novo šolsko leto se je mogoče začelo z vprašanji in negotovostjo, a za naše prvošolčke in tudi njihove starše je prvi šolski dan pomenil odločen korak v novo obdobje življenja.

Pričakovanja so bila velika, sprejem pa lep in topel kot vsako leto. V poljansko matično šolo je letos vstopilo 45 prvošolcev, v podružnico Javorje pa 12. V Javorjah so se ob 8. uri pred šolo zbrali vsi novi šolarji v spremstvu staršev, bratcev in sestric. Tretješolci so jim zapeli pesem Prvič v šolo, nato sta vse skupaj nagovorila ravnateljica OŠ Poljane Metka Debeljak in župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. Ravnateljica je otrokom in njihovim učiteljicam podarila rožo, za katero bodo skrbeli, župan pa je vsakemu poklonil slovensko zastavo. Nato so se vsi skupaj z vzgojiteljico odpravili v razred. Prvošolci so se najprej spoznali z učilnico, ki si jo bodo delili z učenci tretjega razreda, nato so prisluhnili pravljici Gusarji ne hodijo v šolo. Izdelali so tudi osebne zastavice, in ko so se z njimi predstavili sošolcem, so prejeli rumene rutice ter tako tudi uradno postali prvošolci. Sledila je malica s sladkim prigrizkom, starši pa so novopečene šolarje počakali pred šolo.
Pred šolsko stavbo v Poljanah so prvošolci s starši prišli ob 9. uri. Prav tako kot v Javorjah sta jih pozdravila ter obdarila ravnateljica in župan. Otroci so kmalu pomahali staršem ter pogumno in samostojno prestopili šolski prag. V učilnici so poslušali pravljico, se spoznavali, na koncu pa so odprli kuverte, v katerih jih je čakala skrivnost. Kakšna le? Verjetno so jo zaupali staršem, ki so ponje prišli ob enajstih.

Še malo morja
Za petošolci je že poletna šola v naravi. Na Debelem rtiču so se v idealnih vremenskih razmerah učili plavanja in pilili različne plavalne tehnike. Vremenske razmere so bile idealne, temperatura vode je bila okrog 27 stopinj Celzija. Za delo na bazenu in v vodi ne bi moglo biti bolje. Poleg plavanja in drugih vodnih radosti so otroci doživeli še marsikaj. Z razgledne točke so opazovali našo obalo in koprsko pristanišče, z barko so se po mirnem morju peljali v Piran, ogledali so si akvarij in staro mesto. V zdraviliškem amfiteatru so se udeležili zanimivega koncerta mladih filharmonikov in jih nagradili z velikim aplavzom.
Seveda so bili dnevi prežeti s športom. Merili so se v nogometu in odbojki, včasih skupaj z učiteljicami in učitelji. Nekateri so se preizkusili v veslanju v kajaku in ugotovili, da je v vetrovnih razmerah to zelo zahteven šport. Ob večerih je bil čas za družabne igre, pisanje dnevnika in obvezno pravljico pred spanjem. Učne dejavnosti so zaradi lepega vremena lahko potekale v prijetnem obmorskem okolju na prostem. Šolsko leto se je torej za petošolce začelo odlično. Seveda pa upamo, da v nadaljevanju šolanja ne bo zdravstvenih zapletov in da bomo šolsko leto mirno pripeljali do konca.

Bernarda Pintar

Fotogalerija