Sovodenjski otroci na festivalu Turizmu pomaga lastna glava

4.6.2019

»Osovnk za pas, spet bo košna na vas«

S takim podnaslovom so učenci PŠ Sovodenj letos v raziskovalni nalogi in predstavitvi na turistični tržnici v Domžalah podali predlog za Turistični spominek mojega kraja, kar je bila tema festivala Turizmu pomaga lastna glava.

Ideja izhaja iz tradicionalne prireditve TD Sovodenj, Praznik koscev oziroma Janez že kleplje. Zdelo se nam je prav, da je spominek povezan s preteklostjo našega kraja. Včasih so ob košnji in spravilu sena za žejo pili hruškovo vodo. Zato smo pripravili vrečko s suhimi hruškami in jabolčnimi krhlji. Dodali pa smo še ročno izdelan mini 'osovnk'. Učenci so jih ob manjši pomoči učiteljic naredili sami.
Na turistični tržnici smo postavili kranjsko in koroško klepišče, kjer sta dva učenca prikazovala in opisovala postopek klepanja kose. Zraven smo razstavili lesen, kovinski, plastičen in osovnk iz roga z oslami (brusnimi kamni). Na late kozolca smo naslonili grablje in lesene vile ter več fotografij s prikazom košnje, spravila sena nekoč in tekmovanjem v ročni košnji in grabljenju danes. Za pristnejši izgled smo poskrbeli še s primernimi oblačili. Za celotno nalogo smo dobili srebrno priznanje, za stojnico z živo razlago pa zlato.

Milka Burnik