Jubilej Radia Sora

24.12.2019

Že 40 let »vedno blizu«

Od nekdanjega Radia Žiri, ki je začel oddajati leta 1978, se je lokalni medij razširil na območje slišnosti vse do osrednje Slovenije. Program oddajajo ves dan, zanj skrbi osem redno zaposlenih s številnimi honorarnimi sodelavci, ki pokrivajo Škofjeloško s Selško in Poljansko dolino.

Pobudo za začetek delovanja radijske postaje je dala skupina krajanov iz Žirov: Milan Oblak, Boris Oblak, Rudi Krvina, Milan Novak, Zdenko Bekš, Miran Šantej, Marjan Kočevar, Nejko Podobnik. Pri gradnji prostorov radia znotraj zadružnega doma so priskočili na pomoč številni mladi Žirovci. Brata Boris in Milan Oblak sta do jeseni 1978 izdelala dva oddajnika, s katerima so testirali slišnost, prav tako sta izdelala mešalno mizo za studio. Radio je dobil svoje ime: Radio Žiri. Program in kadri so bili v domeni Nejka Podobnika, ki pravi, da ni bilo preprosto zgraditi redakcije za posamezna področja, poskrbeti za dopisništva in pridobiti ekipo okrog 50 sodelavcev. Pri tem sta mu pomagala novinar Jože Logar in svetovalka za govor Ana Mlakar.

Prihodnje leto že 20 let v Škofji Loki
»Glasba in kakšno obvestilo. Ki se bo slišalo po Žireh …,« je v načrtu oddajanja zapisal prvi urednik Nejko Podobnik, ki si takrat najbrž ni predstavljal, v kakšno širino bo radio prerasel. Na začetku je oddajal samo dvakrat tedensko, ob četrtkih in nedeljah od 10. ure do konca čestitk, ki jih je bilo v prvih mesecih več kot 100. Od leta 1986 se je program širil po dnevih in urah, leta 1990 pa začel oddajati vsak dan. Celodnevno programsko podobo je dobil šele marca 1994, dve leti zatem se je preimenoval v Radio Sora, v letu 2000 pa se je iz Žirov preselil v nove prostore v Škofji Loki, kjer domuje še danes. Za kakovostno delo je Radio Sora decembra 2003, med prvimi v Sloveniji, pridobil status regionalnega radijskega programa posebnega pomena.
Danes za radijski program skrbi osem redno in okoli 20 zunanjih sodelavcev – dopisnikov, moderatorjev in tehnikov. Razmeroma velik krog sodelavcev zagotavlja kakovost in vsebinsko pestrost programa.
S tremi oddajniki Radio Sora pokriva spodnji gorenjski prostor, čeprav ga je teoretično možno slišati povsod po svetu, saj svoj signal oddaja tudi na spletu. Zvest ostaja lokalnemu okolju. V programu poslušalce aktualno, objektivno in nepristransko obvešča o vsem, kar se pomembnega zgodi v ožjem in širšem okolju. Informacije in oddaje z lokalno vsebino so tisto, kar radio ločuje od drugih, predvsem komercialnih medijev.

Ohranjajo status posebnega pomena
Radio Sora ostaja eden redkih pravih lokalnih medijev. Kot radio s statusom posebnega pomena sodelavci skrbijo za lokalno obveščanje, dodajajo pa tudi vse tiste vsebine, ki jih danes poslušalci želijo od radia. Zato so po eni strani radijska postaja, ki ohranja radio, kot je bil nekoč, hkrati pa so zabavni, veseli, spodbudni .... vse, kar sodoben človek od radia tudi pričakuje. Še vedno dajejo največji poudarek lokalnim novicam. Danes je radio še vedno spremljevalec, vendar v tem hitrem življenjskem tempu želijo poslušalci dobiti hitre, strnjene informacije v najkrajšem možnem času. To jim Radio Sora tudi nudi, na drugi strani pa skrbi za zabavo in seveda dobro glasbo, brez katere ni radia. Skoraj polovica vse glasbe je domača, slovenska glasba. Prepričani so, da imamo Slovenci dobro glasbo in da jo številne radijske postaje popolnoma neupravičeno zanemarjajo.

Še naprej vsakodnevni spremljevalec
Radio Sora je poseben v tem, da ostaja domač, lokalni radio, ki je blizu ljudem – tudi zato je njihov slogan 'Vedno blizu'. »Na tej poti bomo vztrajali tako dolgo, dokler jo bodo naši poslušalci sprejemali za svojo in dokler jo bodo podpirali naši lastniki, predvsem vse štiri občine škofjeloškega območja,« pravijo ustvarjalci programa. Direktorica Nada Jamnik dodaja: »Vizija Radia Sora je ostati pravi lokalni radio z bogato programsko shemo. Radio je pomemben člen na lokalni ravni, saj zagotavlja zelo hiter prenos informacij, seznanja prebivalce o dogodkih, delu društev, humanitarnih dogodkih in še veliko drugega. Radio Sora se zaveda, kako pomemben je hiter prenos informacij v primeru naravnih nesreč, zato smo razvili poseben program, ki omogoča civilni zaščiti in gasilcem direktno javljanje v eter Radia Sora 24 ur na dan.«
Tanja Barašin, urednica, je ponosna, da se radio razvija, posodablja in prilagaja svojim poslušalcem: »Kljub temu pa skrbimo za to, da skoraj ni dogodka v našem okolju, ki ga Radio Sora ne bi vsaj omenil. Želimo še naprej ostati vsakodnevni spremljevalec, nekdo, ki mu poslušalci zaupajo in ga sprejemajo za svojega. Za to se trudi ekipa sodelavcev, ki imamo vsi po vrsti radio radi in z veseljem ustvarjamo program. Upam, da to opazijo tudi naši poslušalci.«