Krožišče v Poljanah že v uporabi

23.6.2021

Potem ko je bila lani septembra dorečena časovnica, čez zimo pa so se dela ustavila, je bilo v kratkem roku od zgodnje pomladi do junija na državni cesti zgrajeno novo krožišče v Poljanah. Prevzem bo v juliju.

Na občini so pojasnili, da so konec lanskega leta zaradi potreb gradnje uredili le prestavitve vodovoda in potrebne oporne zidove. Po začetku del spomladi je gradnjo oviralo še močno deževje v marcu in aprilu, a izvajalcu Gorenjski gradbeni družbi je dela uspelo končati do roka. Kot pojasnjuje Igor Kržišnik z občinske uprave, "je bil največji del v bistvu opravljen v spodnjem, vkopanem delu vozišča. Zaradi razširitve križišča je bilo treba prestavljati praktično vse obstoječe komunalne vode, telekomunikacijske in elektro povezave, javno razsvetljavo, optiko. Na novo je zgrajen tudi sistem meteornega in drenažnega odvodnjavanja. Za pridobitev dodatnega prostora za razširjeno vozišče so bili zgrajeni novi robni armiranobetonski podporni zidovi." Posebno zahtevna so bila dela pri prestavitvi obstoječega vodovoda. "Na območju sedanjega krožnega je potekal dovodni vodovodni vod s Trebije proti Škofji Loki in tudi gorenjevaški vodovod, ki napaja del Poljan. Praktično kompleten vodovod v dolžini približno 150 metrov je bil prestavljen na drugo lokacijo, izvedeni novi zbirni vodovodni jaški za potrebe škofjeloškega vodovoda in tudi za gorenjevaški vodovod."

Na občini pojasnjujejo, da njihova vloga pri izvedbi ni zanemarljiva. "Že povsem na začetku se je bilo treba z lastniki prizadetih parcel dogovoriti glede rešitev, sodelovati pri projektni dokumentaciji ter tudi usklajevati in zagovarjati naše interese pri sami izgradnji. Poleg tega smo skrbeli tudi za dogovarjanje z Občino Škofja Loka glede izvedbe prestavitve vodovoda ter tudi z vsemi drugimi lastniki komunalnih vodov na tem območju. Potrebno je bilo tudi usklajevanje glede cestnih zapor in obvozov, pri zagotavljanju varnosti otrok na poti v šolo med samo izvedbo del." Pogodbena vrednost del znaša blizu 470 tisoč evrov, od tega je delež Občine Gorenja vas - Poljane nekaj več kot sedemdeset tisočakov; v petdeset odstotkih je financirala elektro razvode za cestno razsvetljavo, v sto odstotkih pa prestavitev telekomunikacijskih vodov in glavnega vodovoda, pri čemer so se delno povečali stroški zaradi nadgradnje predvidenih novih vodovodnih zbirnih jaškov. Ocenjujejo, da vrednost projekta glede na pogodbo ne bo veliko odstopala. 

Krožišče je od prve polovice junija že v uporabi, pregled s strani pooblaščenega nadzora bo 23. junija, ko naj bi krožišče imelo montirano vso potrebno opremo, talne označbe, ograje. Označeno bo še vedno kot cesta v gradnji, vendar bo promet potekal nemoteno. Komisijski prevzem s strani Direkcije pa je predviden prihodnji mesec.

Damjana Peternelj