Obdarovanje skromno, zadovoljstvo veliko

24.12.2019

Današnji čas je glede obdarovanj zelo radodaren. Vsi trije dobri možje obdarujejo otroke. Odrasli so zmedeni, kaj kupiti, otroci komu in kaj naročiti. Tu bi starši morali razmisliti in določiti pravo mero, se pogovoriti z vsemi sorodniki, ki obdarujejo otroke.

V preteklosti je Miklavž naskrivaj obiskal kakšno od večjih domačij in obdaril bližnje otroke z igračo in palico. Zjutraj pa je iz peharja kukal kašen sadež, svinčnik ali nalivno pero ter parkelj, ki ga je Miklavž pekel, ko so otroci spali. Veselja je bilo veliko, še posebno, če je bilo v peharju kaj lepo doma narejenega – rokavice, kapa, šal, nogavice. Na dnu peharja so bili nasuti različni bonboni. December je bil z obdarovanji za nekatere otroke zaključen, otroci delavcev so dobili še darila dedka Mraza v tovarni, kjer so bili starši zaposleni. O Božičku pred leti ni bilo sledi.

Kako zmanjšati zmedo
Otrok se ne počuti dobro ob tolikšnem obdarovanju. Ne ve, kaj naj prime, s čim naj se igra, ne zna razporediti uživanja sladkarije na več tednov, v sobi ostaja z mrtvimi predmeti. Želi se igrati z igračami, ki jih je prejel od ljubljenih oseb, a odrasli nimajo časa, da bi se igrali človek ne jezi se, spomin, monopoli. Ob podarjeni igrači bi morali podariti še bon, na katerem bi pisalo, kolikokrat in kdaj se bodo odrasli igrali z otrokom igro, ki jim je bila podarjena. Otroci si želijo čas odraslih, predvsem čas svojih ljubih staršev, ki ga zmanjkuje vsem v današnji družbi. Ta čas, ki bi ga starši morali podariti svojim otrokom, največkrat zapolnjujejo telefoni, televizija in popoldanske obveznosti otrok.

Čarobnost daril
Mogoče bi bilo dobro, da bi dedki in babice obdarovali za en praznik, starši za drugi, v službi za tretjega v zmerni meji. S starši bi se dogovorili, kaj si otrok res močno želi in dobil bi tiste tri stvari, ki bi ga zares razveselile in ne bi zavzele prostora v sobi. Mogoče si želi akvarelne barvice, posodice za kuhanje, drsalke, knjigo, spominsko knjigo, žogo … Praznike bomo polepšali z lepo zavitimi majhnimi darili, ki bodo v topli pospravljeni hiši v košari, ob kaminu ali na kavču čakali obdarovanca. Včasih starši izkoristijo in kupijo tisto, kar otrok nujno potrebuje, bundo, škornje …, tudi to ni napačna izbira.

Slaba darila
Lahko se zelo potrudimo z darilom, a če se otrok ne zanima za košarko in mu kupimo vstopnico za košarkarsko tekmo, potem smo le zapravili denar. Za darila manjšim otrokom ne kupujemo telefonov, računalniških igric, računalnikov, tablic. Če jim dobro razložimo, da to ni primerno za njihovo zdravje, zavira raziskovalno sposobnost, zavira ustvarjalnost, bodo zagotovo razumeli. Za nekaj minut na dan lahko uporabijo družinsko tehnologijo. Prav tako je škoda denarja za nakup televizije za v otroško sobo.

Najlepša darila
To so darila, ki jih ne samo damo s srcem, ampak tudi naredimo s srcem – doma narejena punčka, medvedek, ptičja hišica … Zakaj ne bi podarili skupnega trenutka, karto za gledališče, vstopnico za živalski vrt, drsališče. Otroku je pomemben čas, ki ga preživimo skupaj, zato si pričarajmo lepe praznike, kjer se cela družina igra družabne igre, odpravi na sprehod, skupaj nabira mah, postavlja smrečico, jaslice, se pogovarja po kosilu in dalj časa zadrži ob mizi, prebere pravljico … Prav tako lahko obdarimo odrasle, saj doma pripravljen čaj, milo, krema, marmelada, vabilo na kavo ali v gledališče nosijo toliko ljubezni tistega, ki se je potrudil, da s tem osreči tistega, ki to prejme. Druženja, pogovori, igranje … so najlepša darila za majhne in odrasle otroke.

Jana Rojc