V organizacijski ekipi za tekmi svetovnega pokala

6.2.2020

Časomerilci Timinga Poljane uspešno leto zaključili s sodelovanjem pri organizaciji tekem svetovnega pokala v smučarskem teku v Planici.

Poljanski časomerilci že desetletje uspešno sodelujemo s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) kot uradni časomerilci državnega pokala in državnih prvenstev v smučarskem teku. V tem času smo postali nepogrešljivi spremljevalci domače smučarsko-tekaške karavane in eno od logičnih nadaljevanj sodelovanja je tudi pomoč pri organizaciji tekem svetovnega pokala, ki so v zadnjih letih organizirane v zimsko športnem centru v Planici. Že leta 2018 sva pri organizaciji sodelovala dva člana Timinga Poljane, na tokratnih tekmah, ki sta bili organizirani 21. in 22. decembra lani, pa se nas je organizacijski ekipi pridružilo šest. Sam sem sprejel zanimiv izziv in sem vodil sedemindvajsetčlansko ekipo za podporo meritvam, ki jih je sicer izvajala ekipa Swiss Timinga, uradnega časomerilca svetovnega pokala.

Sodelovanje pri takšnem dogodku je vsekakor zanimiva izkušnja. Od neposredne bližine z najboljšimi tekmovalci, ki jih sicer spremljamo po televiziji, do spoznavanja z organizacijskimi postopki in njihovega izvajanja ter koordinacije. Tokrat je za dodaten izziv poskrbelo vreme. Že v tednu pred tekmovanjem smo organizatorji ob deževnem vremenu trepetali, če bo sploh ostalo dovolj snega, vreme pa se je še dodatno poslabšalo na prvi tekmovalni dan. Najhuje je bilo med sobotno tekmo, ko je kljub zimskemu času ob bliskanju in grmenju začela padati toča in je bilo vodstvo tekmovanja prisiljeno tekmo za nekaj časa prekiniti. Naslednji dan pa smo se morali boriti z močnim snežnim metežem, ki je podiral reklamne loke nad progo. Na večernem sestanku vodij ekip po prvem dnevu tekmovanja smo doživeli lepo gesto vodje švedske ekipe, ki je vse prisotne spodbudil, da so bučno zaploskali ob uspešni izvedbi tekme v takšnih pogojih. Kot je pozneje izjavil vodja tekmovanja Uroš Ponikvar, ki je med drugim bil tehnični delegat mednarodne smučarske zveze FIS ob nesrečnem padcu Petre Majdič na olimpijskih igrah v Vancouvru, česa podobnega v svoji karieri še ni doživel.

Tekme svetovnega pokala so tudi priprava za organizacijo svetovnega nordijskega prvenstva, ki bo v Planici potekalo leta 2023. Tako pri SZS kot pri Timingu Poljane računamo, da bomo nove zanimive izkušnje pri tem nabirali tudi Poljanci.

Dva tedna po tekmah svetovnega pokala pa smo v Planici z lastno ekipo poskrbeli še za meritve na tekmi Pokala brez meja (No Borders Cup). Čas smo merili skoraj 500 tekmovalcem iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške, ki se jim je tokrat pridružilo tudi nekaj tekmovalcev iz Argentine, Čila in Ekvadorja.

Še ena uspešna sezona tekaške serije Gorenjska, moj planet
V istem mesecu, kot smo začeli s smučarskimi teki, pa smo zaključili še eno uspešno sezono letnih tekov. Prvo nedeljo v decembru se je namreč v Snoviku zaključila sezona tekaške serije Gorenjska, moj planet, v kateri sodeluje devet gorenjskih tekov, koordiniramo pa jo v Timingu Poljane. Podobno kot v preteklih letih smo tudi letos na večini sodelujočih prireditev zabeležili rast udeležbe. To je še posebej lep uspeh ob dejstvu, da se je trend povečevanja udeležbe na tekaških prireditvah v Sloveniji ustavil oz. celo obrnil navzdol, primerljive prireditve pa se večinoma soočajo s prenizko udeležbo, da bi organizatorji lahko bili z njimi zadovoljni.

Dvig prihodkov in stabilizacija poslovanja
Leto 2019 je bilo za Timing Poljane uspešno tudi finančno. Potem ko so v nekaj preteklih letih poskusi okrepitve poslovanja do nivoja realnih ekonomskih in kadrovskih okvirov predstavljali prevelik zalogaj, smo v lanskem letu dvignili prihodke za več kot tretjino in posledično zabeležili prepričljivo pozitiven poslovni izid. Glede na to, da gre za dejavnost, ki je po svoji naravi še vedno na pol med poslovno dejavnostjo in prostočasnimi aktivnostmi, poslovanje takšnega podjetja predstavlja precejšen izziv, lansko uspešno poslovanje pa je dobro zagotovilo, da se bomo Poljanci s to zanimivo dejavnostjo ukvarjali še naprej.

Aleš Šubic