Akcija čiščenja zbirke v utrdbi na Golem vrhu

21.7.2022

Konec junija smo pod strokovnim vodstvom Zdene Kramar, upokojene konservatorke-restavratorke, izvedli čiščenje muzejske zbirke v utrdbi na Golem vrhu.

Razstava dokumentov in ostalin iz časa gradnje utrdb Rupnikove linije je bila obiskovalcem prvič predstavljena novembra 2013. Predmeti so shranjeni v velikih vitrinah, večji kosi zbirke (npr. samokolnice, maltarke, vedra) pa so na ogled na mizah, nad katerimi so za zaščito pred vlago nameščena stekla.

Predmete iz zbirke je treba primerno vzdrževati, da se prepreči njihovo razkrajanje in da jih ohranjamo tudi za prihodnje generacije. Ker zaščitni sloji s časom zbledijo, smo vse razstavljene predmete ponovno premazali z zaščitnim premazom za kovino ali les, očistili smo tudi vse vitrine in druge steklene površine ter panoje z ohranjeno dokumentacijo. Restavratorka Zdena Kramar in Jožef Tavčar sta ob tej priložnosti v zbirko dodala še nekaj predmetov, nekaj pa jih imata še doma v restavriranju in jih bosta izročila, ko bodo ustrezno zaščiteni ter primerni za razstavljanje.

Če imate tudi vi doma predmete iz obdobja gradnje Rupnikove linije in ste jih pripravljeni odstopiti za ogled obiskovalcem, nam to prosim sporočite na tel. št. 031 720 573 ali pišite na info@poljanskadolina.com.

Marjeta Šifrar, Kristina Bogataj