Aktivno proti invazivkam

23.10.2020

Ljudska univerza Škofja Loka je konec meseca septembra prejela odločbo Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, s katero je bil odobren projekt, ki je nastal v okviru LAS Loškega pogorja.

Z njim želimo s problemom invazivk seznaniti čim več prebivalcev štirih občin in izvesti nekaj pilotnih projektov zatiranja in akcij odstranjevanja. Projekt bo potekal od septembra letos do aprila 2022. Ob Ljudski univerzi Škofja Loka, ki je vodilni partner, sodelujeta kot partnerja še Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko-gozdarski zavod Kranj in Ribiška družina Visoko.
Težave zaradi hitrega širjenja invazivnih tujerodnih rastlin (ITR) obstajajo v celi državi pa tudi širše. Škofja Loka in obe dolini niso izjeme. V Poljanski in Selški dolini so se razrasle predvsem ambrozija, ki je alergena in kot taka nevarna za ljudi, žlezava nedotika, japonski dresnik, topinambur, deljenolistna rudbekija, kanadska ali orjaška zlata rozga, navadna barvilnica in enoletna suholetnica. Marsikje so njihovi sestoji zavzeli že precejšne površine, travnik, prekrit z nedotiko, ni nobena redkost, japonski dresnik se je v spodnjih delih doline razširil na površinah, ki konkurirajo površinam koruze. Invazivke prevzemajo mesto avtohtonim rastlinskim vrstam ter povzročajo škodo v kmetijstvu – zmanjšujejo travniške in njivske površine, kakovost krme in pridelka gojenih rastlin. Posledično se zmanjšuje biodiverziteta in ruši stanje ekosistemov na naravovarstveno pomembnih območjih.
Zato v projektu želimo doseči naslednje cilje: popisati in evidentirati tujerodne rastlinske vrste v priobalnem pasu obeh Sor in na določenih kmetijskih zemljiščih, izdelati promocijski film in zloženko o ITR v Poljanski in Selški dolini ter informirati in ozavestiti čim širši krog občanov k odgovornemu ravnanju. Ozaveščanje prebivalcev s predavanji bo namenjeno vzgojiteljicam, učiteljem in staršem, občanom vseh starosti po krajevnih skupnostih ter članom raznih društev, komunalnim delavcem, gradbenikom, ribičem, planincem, lovcem itd. Izvedli bomo tudi nekaj očiščevalnih akcij in pilotnih poskusov odstranjevanja ITR. Prva predavanja za občane bomo začeli izvajati v novembru, promocijski film pa si boste lahko ogledali tudi na drugih izobraževanjih, ki potekajo v Lokalnem učnem središču v Gorenji vasi.

Jaka Šubic