Aktualno

24.3.2022

  

Tipizirane vreče je mogoče prevzeti do konca maja

Občina Gorenja vas - Poljane obvešča uporabnike storitev zbiranja komunalnih odpadkov, ki mešane komunalne odpadke in/ali embalažo oddajajo v tipiziranih vrečah, da se letos rok za prevzem vreč izteče 31. maja. Vreče je mogoče prevzeti na sedežih krajevnih skupnosti v času uradnih ur. Na ekološke otoke je treba odpadke v vrečah oddati dan pred odvozom ali na dan odvoza do 6. ure zjutraj. Na občini namreč opozarjajo, da ekološki otok ni smetišče, saj opažajo, da se odpadki v vrečah na otoku pogosto pojavijo že dan ali dva po odvozu, čeprav vsa gospodinjstva s strani občine enkrat na leto po pošti prejmejo razpored mesečnega odvoza posameznih odpadkov, ki že več let poteka po ustaljenem urniku. "Zato bi pričakovali, da bi moral vsak že brez prejetega obvestila poznati oddajni dan v določenem tednu meseca za embalažo ali ostanek komunalnih odpadkov." Prepričani so, da pri odlaganju vreč v dneh, ko ni predviden odvoz, torej ne gre več za pomoto, temveč načrtno neodgovornost uporabnikov ekološkega otoka. "Otoki niso namenjeni skladiščenju občutljivih vreč za daljši čas, saj jih trgajo živali, ki raztresejo in razvlečejo vsebino," še opozarjajo na občini.

Za lažjo oddajo praznih nepremičnin v najem

Stanovanjski sklad RS je letos postal nosilec javne najemne službe, prek katere želijo na trg najemnih stanovanj ponuditi čim večje število stanovanj, ki niso v lasti sklada. Kot je namreč pokazala njihova analiza, je med drugim tudi v občini Gorenja vas - Poljane veliko število praznih stanovanj v javni in zasebni lasti. Lastniki nepremičnin lahko po novem javijo skladu ali občini, če želijo oddajati svojo nepremičnino prek sklada. Nepremičnine, ki ustrezajo kriterijem, so stanovanjske enote v večstanovanjskih objektih ali stanovanjskih hišah ter stanovanjske hiše in/ali večstanovanjski objekti, ki so v dobrem stanju, prosti in primerni za bivanje. "Sklad zagotavlja transparenten najem, skrb za nepremičnino (upravljanje in vzdrževanje) ter pravočasno in redno plačevanje najemnine in stroškov." Občani bodo tako lažje prišli do najemnih stanovanj oziroma svojo nepremičnino oddali zanesljivemu partnerju.

Lahko ponudite namestitev beguncem iz Ukrajine?

Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je vzpostavil poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si, na katerega lahko vsi, ki so pripravljeni nuditi nastanitev osebam iz Ukrajine, sporočijo svoje podatke in število oseb, ki so jih pripravljeni sprejeti. V ta namen je vzpostavljen tudi klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure na telefonski številki 040 853 421.