Aktualno

2.2.2023

Vabljeni na Žive slike v Šubičevi hiši

Po premoru zaradi epidemije se v Šubičevo hišo – Kulturni center slikarjev Šubic v Poljanah nad Škofjo Loko vračajo Žive slike. Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, bo v hiši, ki je dala Slovencem dva velika slikarja, Janeza in Jurija Šubica, v njej pa je delovala tudi za širši slovenski prostor pomembna podobarska delavnica njunega očeta Štefana Šubica, pestro dogajanje. Med 10. in 13. uro bo možno opazovati slikarko Kiki Klimt pri umetniškem ustvarjanju ter si ogledati nekatera njena dela in jo tudi kaj povprašati. V enem od prostorov bo svojo spretnost in izdelke prikazovala klekljarica, rokodelsko ustvarjali bodo tudi člani podjetniških krožkov. V večnamenskem prostoru na podstrešju hiše bo ob 11. uri ustvarjalna delavnica za otroke. Prav tako ob 11. uri bo tudi vodenje po muzejski zbirki Šubičeve hiše, kjer boste izvedeli marsikatero zanimivost iz likovnega sveta in življenja Šubicev. V galeriji pa bo na ogled razstava Fotokluba Anton Ažbe iz Škofje Loke.
Jure Ferlan

Osrednjo občinsko proslavo bodo pripravili Poljanci

Ljubezen po Tavčarju je naslov osrednje prireditve v počastitev kulturnega praznika v izvedbi KD Dr. Ivan Tavčar Poljane, ki jo bodo pripravili 5. februarja v Sokolskem domu v Gorenji vasi, saj je kulturni dom v Poljanah po rušitvi v izgradnji. »Morda je koncept proslave malo 'kontra' naslovu nadaljevanke Ljubezen nam je vsem v pogubo. Sprehodimo se skozi Tavčarjeve tekste in mesta, kjer govori o ljubezni, ženitvi, tudi družini in nazadnje, da z ljubeznijo ohranjamo rod in tudi narod. Teksti so vzeti iz poljanskih uprizoritev v narečju, nekaj tudi v originalu, glasbeno pa iz muzikala Cvetje v jeseni in filma. Torej precej znano, malo pa le začinjeno, ker vedno pa ljubezen le ni zelo preprosta stvar in narava jo včasih čudno obrne,« je režiser Andrej Šubic povedal o zasnovi dogodka, s katerim v KD dr. Ivan Tavčar Poljane obenem začenjajo praznovanje stoletnice smrti svojega sovaščana, zato je tudi tema tako izbrana. Andrej Šubic bo že dva dni kasneje, 7. februarja, na Visokem na tradicionalni prireditvi društva predstavil svojo knjigo Odkruški. »Odkruški so tudi nekateri inspirirani s Tavčarjem, predvsem pa sem vesel, da lahko knjigo ponudim tudi širšemu občinstvu, čeprav je bila v začetku napisana bolj za ožji krog.« Zagotavlja, da je tako njemu kot Poljancem prireditev na predvečer kulturnega praznika zelo draga, saj jo ohranjajo že več kot 40 let.

Na Starem vrhu spet smuka

Po odjugi konec lanskega leta so se tudi na smučišču Stari vrh sredi januarja razveselili naravnega snega, tako da so smučišče 21. januarja ponovno odprli. Obratujejo naslednje žičniške naprave: šestsedežnica Stari vrh, vlečnica Kopa in otroški trak na Grebljici. Dnevna smuka je mogoča od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro ter ob sobotah, nedeljah, praznikih in v času šolskih počitnic med 8. in 15. uro. Nočno smučanje smučarjem omogočajo od ponedeljka do sobote med 19. in 22. uro. V letošnjo smučarsko sezono so na smučišču Stari vrh vstopili z novostjo, s katero želijo na smuko privabiti družine z mlajšimi otroki. Otrokom do 9,99 leta v spremstvu staršev smučarjev so namreč smučanje omogočili za evro na dan.

Na Jelence in Blegoš tudi pozimi

Novembra se je začela že 12. sezona akcije Prijatelji Jelenc v organizaciji Planinskega društva Gorenja vas. V akciji lahko sodeluje vsak član Planinske zveze Slovenije ali gornik, ki se med vzponom na Blegoš ali sestopom ustavi v Zavetišču na Jelencih in se v obdobju od 5. novembra do 2. maja vpiše v vpisno knjigo. Prijatelj Jelenc je vsakdo, ki zbere dvajset ali več vpisov. Tisti, ki zberejo največ vpisov, so nagrajeni s praktičnimi nagradami. Še vedno se lahko po Jelenčkovi poti, ki je letošnja novost društva, odpravijo tudi mladi planinci. Markirana pot se začne v Leskovici ali Ogradih. Vse tiste, ki zberejo vsaj osem žigov, bo Jelenček nagradil. Žig jelenčka je na voljo v srebrni skrinjici pred vhodom v zavetišče, kartonček pa je možno prevzeti v trgovini Anja ali zavetišču na Jelencih. L. R.

Ugodna posojila za podjetnike

Občine s Škofjeloškega ter Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka so oblikovale poseben finančni sklad, Kreditno shemo, ki deluje v okviru Razvojne agencije Sora. Tudi letos so objavili javni razpis, na podlagi katerega prek izbrane banke dodeljujejo ugodna posojila za obratna sredstva in investicije za podjetnike, zasebnike, družbe z omejeno odgovornostjo, društva, kmetije ... Posojila za obratna sredstva je mogoče dobiti za financiranje tekočega poslovanja. Rok vračila je 36 mesecev, obrestna mera znaša 2,60 odstotka nominalno. Za posojila za investicije je rok vračila nad 36 pa do 120 mesecev, obrestna mera znaša šestmesečni EURIBOR plus 2,6 odstotka. Minimalni znesek posamezne vloge za najem posojila je 5000 evrov.

Vabijo k sodelovanju v Lokalni akcijski skupini loškega pogorja

Lokalna akcijska skupina (LAS) loškega pogorja začenja oblikovanje LAS za novo obdobje in pisanje Strategije lokalnega razvoja do leta 2027. LAS pokriva območje občin Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri, kjer uspešno deluje že več kot 15 let.
Kdo je lahko član LAS? Dosedanji člani LAS in novi člani, občine, javni zavodi in druge institucije, podjetja, samostojni podjetniki, kmetje podjetniki, zadruge in drugi gospodarski subjekti, nevladne organizacije, društva, zveze društev, kmetje, kmečke žene, mladi in drugi posamezniki. Član LAS mora imeti stalno prebivališče, sedež ali izpostavo na območju občin Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri. Člani so lahko tudi subjekti, ki imajo sedež zunaj območja LAS, vendar delujejo na območju. Članstvo je odprto in brezplačno. Prvi datum za sprejem prijav je 7. februar, včlanitev v LAS pa bo možna celotno programsko obdobje. Pristopna izjava za članstvo in vse druge informacije so na spletni strani LAS. Več informacij dobite tudi na elektronskem naslovu info@las-pogorje.si ali na tel. številki (04) 51 20 131.
Špela Stanonik

Višje preživnine

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v Uradnem listu objavilo količnik uskladitve preživnin in nadomestil preživnin za letošnje leto. Iz objave v Uradnem listu izhaja, da se vse preživnine, ki so bile sklenjene pred januarjem 2022, s 1. februarjem letos povečajo za 10,3 odstotka. Pri uskladitvi višine preživnin so upoštevali kumulativno rast cen življenjskih potrebščin od meseca, od katerega je bila preživnina nazadnje določena ali usklajena.

Novi urniki odvoza odpadkov

Obveščamo, da so na spletni strani Občine Gorenja vas - Poljane objavljeni urniki odvozov ostanka komunalnih odpadkov, embalaže in bioloških odpadkov ter urniki odvoza papirja in stekla z ekoloških otokov za leto 2023.

V kuhinji nam ostaja jedilno olje od cvrtja – kam z njim

Odpadno jedilno olje je treba zbirati ločeno in oddati v zbirni center Todraž, da ne onesnaži okolja, temveč gre v reciklažo. Če ga zlijemo v straniščno školjko ali odtok, bodo nevarne snovi, ki so v olju, škodljivo delovale na mikroorganizme v čistilni napravi ali greznici. Z zlivanjem olja v straniščno školjko povzročamo tudi zamašitve odtočnih cevi in črpalk. Za ločeno zbiranje odpadnega olja lahko uporabimo odpadne plastenke ali steklenice. V plastenko vedno zlijemo ohlajeno odpadno olje, nato pa plastenko zamašimo in skladiščimo na primernem mestu v pokončni legi. Zbirni center Todraž obratuje ob ponedeljkih in sredah med 8. in 17. uro ter drugo soboto v mesecu med 8. in 12. uro.