Ambulante za otroke in mladostnike bližje doma

19.10.2023

Ob Hotelu Lonca v Škofji Loki so odprli nove prostore Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter razvojno ambulanto s Centrom za zgodnjo obravnavo.

Naložba v nove prostore, ki so jih uradno odprli prejšnji teden, je vredna dobrih 380 tisoč evrov. Skupaj z opremo je denar zanjo namenilo Osnovno zdravstvo Gorenjske, najemnino prostorov pa bodo plačevale občine Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki.

»Po avgustovskih poplavah, ki so naše proračune obrnili na glavo, sem vesela, da lahko kot rezultat odličnega sodelovanja vseh štirih občin pozdravim današnji dogodek. Ti prostori so namenjeni najbolj občutljivima generacijama, otrokom in mladostnikom, za katere je še kako pomembno, da so deležni obravnave čim bliže domu,« je ob odprtju novih prostorov v imenu vseh štirih občin poudarila loška podžupanja Tina Teržan.

Na priložnostni slovesnosti je direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Matjaž Žura v ospredje postavil sodelovanje z vsemi štirimi občinami in povedal, da so z novimi prostori dobili res odlične pogoje za kvalitetne storitve za mlade paciente. »Odprtje novega centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov je pomemben mejnik v našem prizadevanju za zagotavljanje skrbi za duševno zdravje naših najmlajših. Otroci in mladi se v današnjem svetu pogosto soočajo s stresom, anksioznostjo in drugimi izzivi. Naloga staršev, vzgojiteljev in skupnosti je, da jim pomagamo, da se razvijejo v močne in stabilne osebnosti,« je poudaril direktor OE Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanovič in dodal, da novi prostori Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov predstavljajo pomemben korak v tej smeri.

V drugem delu hotelske stavbe je Razvojna ambulanta s Centrom za zgodnjo obravnavo, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Kranj. Kot je poudarila vodja Razvojne ambulante Škofja Loka Marcela Krmelj, jim novi prosti ogromno pomenijo, saj jih je bilo prej premalo in so bili tesni, del otrok pa je moral na obravnave celo v Kranj.

Vilma Stanovnik