Ameriški Taucherji na obisku

23.11.2023

Sredi septembra so iz ZDA na obisk v Slovenijo in predvsem v Poljansko dolino pripotovali člani družine Taucher - Kohrs, ki je v sorodu s pisateljem Ivanom Tavčarjem.

Kot je prijazno pojasnila Jane Taucher Kohrs, je njihov skupni prednik Urban Tavčar, ki je živel v drugi polovici 18. in v začetku 19. stoletja na domačiji pri Posavcu v Poljanah. Dva od njegovih sinov sta bila Janez in Jožef Tavčar, oba rojena še konec 18. stoletja, živela pa tja do sredine 19. Jožef je imel sina Janeza, ta pa sina Ivana, pisatelja, torej je bil skupni prednik Urban Ivanov praded.

Urbanov sin in Jožefov brat Janez pa je imel med drugim sina Janeza, ta pa sina Lovrenca, ki je bil rojen le eno leto za Ivanom Tavčarjem v Dobju na domačiji pri Marušnku, umrl pa je leta 1904 v starosti 52 let. Lovrenc je emigriral v ZDA, a se je leta 1902 po ženini smrti vrnil v domovino. S seboj je pripeljal sina Josepha, ki je bil rojen v Ameriki. Lovrencu je v ZDA sledil sin Alojz (Louis), ki je imel sina Arthurja, katerega otroka sta James Taucher in Jane Taucher Kohrs, ki sta letos prišla skupaj s sinovi v kraje svojih prednikov. Z velikim zanimanjem so si ogledali predvsem kraje, v katerih je živel in še živi njihov rod, med drugim dvorec na Visokem, ki ga je imel v lasti njihov najznamenitejši sorodnik. Jane se je srečala z nekaterimi sorodniki po materini strani, ki izvirajo z Volče.

Jure Ferlan