April je mesec, ko praznujejo knjige

18.4.2024

V aprilu knjige praznujejo kar dvakrat – 2. april je mednarodni dan knjig za otroke, 23. aprila pa povsod po svetu praznujejo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dan knjige je posvečen promociji branja, založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine. To je dan, ko praznuje knjiga in vsi bralci tega sveta. Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija, 23. aprila, podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: "Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!" Dan je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebno mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli h kulturnemu napredku človeštva. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje en teden. Ob priložnostih dneva knjige je bilo predstavljenih kar nekaj predlogov, kako narediti povprečnemu bralcu knjigo dostopnejšo, med drugim tudi ta, da bi se davek na knjige ukinil ali vsaj zmanjšal z zdajšnjih 20 odstotkov na osem odstotkov vrednosti knjige. Z idejo in geslom Podarimo knjigo se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim še posebno zaznamujemo ta dan. Njegov namen je z najrazličnejšimi kulturnimi dogodki promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. (Prevzeto s strani Unesco.)

Zaključna prireditev za otroke
V aprilu v vseh enotah Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka zaključujemo prireditve, ki potekajo od oktobra dalje. Zaključna prireditev za otroke bo letos v ponedeljek, 22. aprila, ob 17.30 v veliki dvorani Sokolskega doma. Vzgojiteljice iz Vrtca Škofja Loka, enote Pedenjped, nam bodo zaigrale glasbeno predstavo z naslovom Gozdni koncert. Vstop je prost, vsi lepo vabljeni, da se nam pridružite.

Nova razstava
Mesec april pa je tudi v naš razstavni prostor prinesel novo razstavo. Tokrat se s fotografijami predstavljajo učenci fotografskega krožka iz OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Naslov razstave je Vodomanija, slike, ki bodo na ogled do sredine junija, pa predstavljajo vodo v vseh njenih agregatnih stanjih. Na otroškem oddelku razstavni prostor krasijo prečudoviti pomladni motivi, ki jih je ustvarila skupina Regratove lučke, otroci iz Vrtca Agata Poljane, pod vodstvom Špele Dolinar in Brigite Šink.

Nova bralna akcija: V objemu narave 
Pridružite se nam na popotovanju po skrivnostnem in raznolikem svetu narave skozi izbor knjig naših knjižničark. Raziskujte gore, odkrivajte čudesa čebel in doživite naravo, ki je navdihnila avtorje. Knjige vas bodo ne le nagovorile k razmišljanju o našem sobivanju z naravo, temveč tudi spodbudile k branju, gibanju in opazovanju sveta okoli sebe.
Knjige smo izpostavili v vseh enotah naše knjižnice in so na voljo za izposojo. Priporočilni seznam si lahko ogledate tudi na spletni strani knjižnice.
Vabimo vas, da se nam pridružite na družbenih omrežjih, tako da v svoji objavi s ključnikom #vobjemunarave z nami delite prebrane knjige. Bralna akcija poteka do 15. junija.

Prvomajski prazniki – knjižnica bo v torek zaprta!
Vse obiskovalce Krajevne knjižnice Gorenja vas obveščamo, da bo knjižnica v torek, 30. aprila, zaprta. V ponedeljek in petek bo knjižnica obratovala po običajnem urniku. Želimo vam lepe praznike!

Novosti za odrasle:
• Chelsea Conaboy: Materinski možgani, Kako nevroznanost piše novo zgodbo starševstva
• Ellen Vora: Anatomija tesnobe, Razumevanje in premagovanje telesnega odziva na strah
• Gabriel Garcia Marquez: Avgusta se vidiva
• Gorazd Gorišek: Diši, po morju diši, 60 izletov z razgledi na morje
• Cara Hunter: Umor v družini
• Sophie Kinsella: Ljubezen in življenje
• Corrado Debiasi: Menih, ki je imel rad mačke
• Christy Lefteri: Zgodba o požaru
• Freida McFadden: Sodelavka
• Moa Herngren: Tašča

Bernarda Buh