Bilo je uspešno in razgibano leto

1.2.2024

Na koncu decembra je dobro pogledati, kaj smo naredili v letu, in glede na to narediti načrte za naprej. Spomnimo se nekaj najodmevnejših dogodkov, ki so se zgodili na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas od januarja do decembra lani.

Najpomembnejše dogajanje se je odvijalo v prvih mesecih leta. Po novoletnih praznikih se je nadaljeval postopek za izbiro novega vodje šole. Ravnatelj Izidor Selak, ki je vodil šolo od leta 2009, je pred prvomajskimi počitnicami predal krmilo naslednici Nataši Grom.

Najprej se spomnimo najuspešnejših učencev, ki so dosegli zlata priznanja na državnih tekmovanjih iz znanja: iz Logične pošasti Tajda Kržišnik, Preglovo priznanje iz kemije Neža Šturm, iz konstruktorstva in obdelave gradiv Domen Filipič in Luka Ržek, Cankarjevo priznanje iz slovenščine Neža Šturm in Ajda Kržišnik, Dominkovi priznanji iz astronomije Jakob Peternel in Neža Urh, Proteusovo priznanje iz biologije Sara Frelih, Lija Buh in Ana Urh in iz Matemčka Ožbej Drmota. Tudi na številnih športnih tekmovanjih so dosegali odlične rezultate. Rezultate za posamezna tekmovanja si lahko ogledate na šolski spletni strani v zavihku ŠD Blegoš. Za naj športnika šole je bil izbran Lukas Lauseger, za naj športnico pa Lara Burjek. Za šolsko leto 2022/2023 je šola prejela bronasto priznanje za najbolj športno šolo v Sloveniji.

Šola je prvič sodelovala v mednarodni izmenjavi šol. Od 22. do 24. marca so se pevci Mladinskega pevskega zbora in nekaj učencev fotografskega krožka odpravili v Špeter Slovenov v Beneško Slovenijo. Na tridnevni izmenjavi so sodelovali z Dvojezično šolo Pavla Petričiča in jim vrnili izmenjavo.

Leto 2023 je bilo razglašeno za Tavčarjevo leto, zato je bil postavljen Tavčarjev kotiček, konec avgusta pripravljena krajša prireditev ob Tavčarjevem rojstnem dnevu, oktobra pa še slovesna prireditev ob zaključku likovnega in literarnega natečaja v čast Ivana Tavčarja ter razstava najboljših slik.

Predstavniki šole so se zbrali na medobčinskem parlamentu v Žireh, kjer so se pogovarjali o vplivu okolja na duševno zdravje, kar se je izkazalo za zelo aktualen problem že avgusta, ko so Poljansko dolino in druge predele Slovenije prizadele katastrofalne poplave. Ob naravnih in drugih nesrečah se pokažeta solidarnost in sočutje in na to je treba navajati že najmlajše. Šola je prvič sodelovala v dobrodelni akciji Deželak Junak. Zaposleni in učenci so dodali prispevek v mošnjiček sredstev, ki jih je ekipa Miha Deželaka izročila otroškemu letovišču na Debelem rtiču za počitnice otrok iz socialno šibkejših družin. Velik strošek je povzročil tudi potoček pri šoli, saj je poleti narastel v reko in v novi telovadnici popolnoma uničil pod, reševali pa so tudi spodnje dele vrtca in nekaj učilnic. Na ekološko usmerjenost kaže tudi decembrska akcija zbiranja otroških oblačil. Vsak otrok je lahko izbiral med več kot sto oblačili in zase našel pravšnja oblačila po velikosti in okusu. Z nakupom oblačil iz druge roke se lahko veliko stori za okolje.

Učitelji so se trudili za dvig bralne pismenosti, ne le pri pouku, ampak tudi s kulturnimi in drugimi dogodki. Junija je bilo za ljubitelje branja prvič organizirano bralno-ustvarjalno popoldne S knjigo pod svobodnim soncem, drugič pa že oktobra. Učenci so se lahko prijavili za obisk knjižnega sejma, sodelovali v projektu Nacionalni mesec skupnega branja, 3. b je povabil na šolo pisateljico Natašo Konc Lorenzutti, na zaključni prireditvi za bralno značko so se učenci srečali z Andrejem Rozmanom - Rozo. V šolski knjižnici so se učenci od 3. do 5. razreda pridružili nacionalni izmenjavi knjižnih kazalk. Sodelovali so z osnovnimi šolami iz Žužemberka, Hrastnika, Šmarja pri Jelšah in Artič.

Učenci 5. razreda z učiteljico Uršulo Ramoveš vsako leto ustvarjajo haikuje. V prazničnih decembrskih dneh je Nino Benčina prejel literarno nagrado mlada vilenica – za najboljše pesnike osnovnih šol, in sicer za trivrstične pesmice na temo Srečka Kosovela in Krasa. S svojimi haikuji je dosegel prvo mesto. 

Kakšni so načrti za leto 2024? Kar je odlično, naj se ohrani. Kar je dobro, naj se izboljša. Kar lahko vključimo v svoje življenje, dodajmo. Srečno!

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija