Blagoslov nove strehe zvonika

21.12.2023

Pri podružnični cerkvi sv. Brikcija na Četeni Ravni v župniji Javorje so tretjo nedeljo v novembru praznovali Brikcijevo nedeljo – po njegovem godu 13. novembra.

Letos je bila posebna, saj so bili obiskovalci slovesnosti priča dogodku, ki ga ne doživi vsaka generacija. Po končanih delih, o katerih smo v Podblegaških novicah že poročali, so blagoslovili popolnoma novo baročno lanternasto streho na zvoniku, ki je nadomestila dotrajano, pokrito s skodlami.

Slovesno mašo in po njej blagoslov je opravil domačin, profesor teologije Bogdan Dolenc, skupaj z javorskim župnikom Cirilom Isteničem. V pridigi je poudaril velik pomen cerkva, ki so jih postavili predniki po vsej slovenski domovini. Njihovi zvoniki po njegovih besedah kot prsti kažejo v nebo. Mašo je s petjem obogatil domači cerkveni zbor. Pred blagoslovom so zmolili posebno molitev – litanije k vsem svetnikom, upodobljenim v tej cerkvi. Po maši je ključar Matevž Demšar predstavil potek del, župnik Ciril Istenič pa se je najprej zahvalil Bogu, da so bila dela na višini srečno izvedena in da ni prišlo do kake nezgode, ter vsem sodelavcem in darovalcem, ki so zbrali večino sredstev za to zahtevno investicijo, še posebno posameznikom, ki so darovali večje zneske in tako pokazali požrtvovalnost za skupno dobro in ohranjanje kulturne in duhovne dediščine. Na povabilo so se odzvali tudi nekateri lastniki okoliških počitniških hišic, ki sicer tu ne bivajo stalno. Po koncu slovesnosti, ki jo je sklenila zahvalna pesem, je sledilo druženje ob pogostitvi, ki so jo pripravili domačini.

Jure Ferlan