Bodi preViden

23.10.2020

Tudi letos je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) Občine Gorenja vas - Poljane v sodelovanju z Javno agencijo republike Slovenije za varnost prometa izvedel akcijo ozaveščanja o varnosti pešcev.

Drugi petek v oktobru so zvečer na več lokacijah v Gorenji vasi in Poljanah posamezni člani občinskega SPV mimoidočim delili odsevnike in jih seznanjali s pravilnim in varnim ravnanjem pešcev na cesti. Kot ugotavlja stroka, se največ prometnih nesreč z udeležbo pešca zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so noči daljše in razmere zaradi mokrih cestišč slabše. Z raziskavo so prišli do podatka, da izjemno majhen delež pešcev uporablja odsevna telesa, kar je skrb vzbujajoče. Podatki opazovanja pešcev, ki ga je Agencija izvedla leta 2017, kažejo, da je le 1,2 odstotka pešcev imelo kresničko ali odsevni trak in 4,2 odstotka drugo odsevno površino. Zato v vsakoletni nacionalni akciji Bodi preViden, ki je letos potekala med 5. in 18. oktobrom, opozarjajo na to problematiko in skušajo izboljšati stanje.
Letos so v času akcije po vsej Sloveniji razdelili 9000 odsevnih trakov, sodelovalo pa je 125 občin in deset nevladnih organizacij. Med posebno ogrožene skupine spadajo otroci in starejši, zato je Agencija pozvala šole, da v okviru pouka učenci 4. razredov napišejo svojim starim staršem ali drugim znancem in sorodnikom, ki živijo v okoljih, kjer je zaradi prometnih razmer skrb za lastno vidnost in varnost pešcev še posebej pomembna, pismo, v katerem opozarjajo na pravilno uporabo odsevnih teles na cesti.

Jure Ferlan