Božični turnir v futsalu

1.2.2024

V Športni dvorani Gorenja vas je na praznični 26. december potekal tradicionalni Božični turnir v malem nogometu oziroma futsalu.

Športni dogodek, ki v Gorenji vasi poteka že več kot 20 let, je organiziralo Športno društvo Sv. Urban. Pomerilo se je 16 ekip, na izpadanje so igrali od četrtfinala. Zmago je slavila ekipa Brus team iz Idrije, na drugo mesto se je uvrstila ekipa Keramičarstvo Dženis iz Ljubljane, na tretje pa Lučinski farani.

Futsal, imenovan tudi dvoranski ali mali nogomet, je igra med dvema ekipama – vsaka s po petimi igralci, od katerih je eden vratar. Izvira iz Južne Amerike, kjer se je uveljavil na začetku 20. stoletja. Število menjav igralcev ni omejeno. Za razliko od nekaterih drugih oblik se futsal igra na trdi podlagi, ločeni s črtami. Igra se z manjšo žogo kot pri vsem bolj znanem nogometu na travi. Poudarek je na improvizaciji, ustvarjalnosti in tehniki, pa tudi nadzoru nad žogo, ki poteka na majhnem prostoru. Kot je povedal organizator Domen Homec iz ŠD Sv. Urban, je gorenjevaški turnir priljubljen tako med tekmovalnimi ekipami kot gledalci oziroma navijači. Slednji so tudi tokrat prišli v velikem številu, za kar se jim zahvaljuje, še posebno pa vsem, ki so z različnimi oblikami sodelovanja podprli organizacijo in izvedbo te športne prireditve. V mislih imajo že izvedbo letošnjega turnirja, na katerega že zdaj lepo vabijo.

Jure Ferlan