Branje bogati, knjižnica se vas veseli

23.12.2021

Leto 2021 je v zadnjih izdihljajih. Tu je čas, ko naredimo obračun z iztekajočim se letom. Kaj vse bi spremenili, česa nismo naredili in bomo v letu, ki prihaja. Povprašajmo se, koliko knjig smo prebrali, kolikokrat knjižnico obiskali. Mi smo ves čas na istem mestu in se nismo nikamor premaknili. Smo pa se v letu 2021 velikokrat korona časom prilagodili.

Miklavž nam je v knjižnico prinesel novo razstavo. Na ogled so portretne karikature Borisa Oblaka, ki jih je avtor naslovil Nastaviti ogledalo. O svojem ustvarjanju je zapisal: "Portretna karikatura posamezniku nastavlja ogledalo, povečuje, pomanjšuje, razgalja karakter obraza in vsaj deloma tudi človekov notranji jaz. Prav posebnih filozofij pa moje karikature vseeno ne skrivajo – so le iskreni poskusi kar se da plastično naslikati človeka z vsemi njegovimi volumni, simpatičnostmi in napakami. In dobra volja, ki jo risanje karikatur prinese s seboj, je daleč največja nagrada za ure dela, ki se skrivajo za vsakim naslikanim portretom." Razstavo si lahko ogledate do začetka februarja prihodnje leto, ko bodo razstavno mesto zapolnila dela Nine Trček.

Na otroškem oddelku, v kotičku, kjer od oktobra razstavljajo skupine iz Vrtca Zala, so izobešeni in razstavljeni izdelki skupine Sovic (vzgojiteljici Marjeta Demšar in Meta Ferlan). Snežaki in novoletne jelke zares lepo dopolnjujejo praznično vzdušje v knjižnici.

Covid-19 še vedno vpliva na izvajanje dogodkov v knjižnici. Vse prireditve za otroke v decembru so bile odpovedane. Kljub temu se trudimo in otroci si tako lahko paketek za ustvarjanje odnesejo s sabo domov. Decembrski paket vsebuje vse potrebno za izdelavo enega od dobrih mož, ki jih obišče v prazničnem mesecu. Pravljično urico pa si lahko vsaka družina pričara sama, mi pa vam z veseljem priskočimo na pomoč pri izboru kakovostnih pravljic. 

Odrasli bralci vabljeni k izboru knjig – tokratna priporočila knjižničark –, ki pripovedujejo zgodbe o naših krajih in o ljudeh, ki so na Škofjeloškem živeli ali tu ustvarjajo še danes. Ravno tako povabljeni, da sodelujete pri izboru knjig, ki so vas v letu 2021 najbolj navdušile. Knjižna priporočila zbiramo v vseh enotah naše knjižnice kot tudi na naših družabnih mestih. Pošljete nam jih lahko tudi na elektronski naslov. Z vašo pomočjo bomo tako v začetku prihodnjega leta izdelali priporočilni seznam knjig.

ODPIRALNI ČAS MED PRAZNIKI

Krajevna knjižnica Poljane
• petek, 24. 12. 2021, ZAPRTO!
• petek, 31. 12. 2021, ZAPRTO!

Izposojevalna enota Sovodenj
• petek, 24. 12. 2021, ZAPRTO!
• petek, 31. 12. 2021, ZAPRTO!

Ostale dni bodo enote knjižnic v občini odprte po ustaljenem urniku!

In za zaključek lep povzetek o knjigah: Knjige so gotovo med najboljšimi izumi človeštva, saj v le nekaj kubičnih centimetrih skrivajo znanje, zgodbe in (vsaj praviloma) razsvetljenje. Vsako leto se po svetu izda več kot dva milijona novih knjig, najti knjigo, vredno vašega časa, pa je lahko izziv. Mnoge so več kot vredne vašega časa, še več, če jih boste prebrali, boste zaradi tega bogatejši za veliko pomembnega znanja. Ena redkih materialnih stvari, ki s kopičenjem ne izgubijo vrednosti in od katerih lahko – če se jim posvetiš – odneseš veliko več, kot vanje vložiš.

Bernarda Buh, knjižničarka

Fotogalerija