Brati ali ne brati, bi to sploh smela biti dilema

21.4.2022

A ti bereš knjige? Kdo pa danes sploh še bere? To je tako staromodno, predpotopno.

Naj vam povem: To niti pod razno ne drži. Branje je kul, je nekaj čudovitega, krasnega, še več, brati je modro! Sem ljubiteljica narave, dobre kave, dobrega pogovora. Sem strastna sestavljavka t. i. puzzel, ljubiteljica rož, sem vrtnarka. Vzamem si čas za vse, kar me veseli, ne glede na letni čas. Predvsem pa si vedno vzamem čas za dobro knjigo. Tega mi ne more odvzeti nihče. Vsakdo ima polno obveznosti: poklicnih, družinskih, družabnih, prijateljskih … Ker se tako odloči. Vsak ima svoje prioritete. Vsaka dejavnost je posledica naše odločitve, tudi branje.

Zakaj ljudje branje tako radi postavijo na stran? Kava da, knjiga ne. Žur da, knjiga ne. Mobitel da, knjiga ne. Kaj je narobe z današnjo družbo, da je tako? Kam bomo zapeljali svet, če bodo knjige postale le še nujno šolsko zlo? Kaj se bo zgodilo z našo družbo, če se otrok ne bo spodbujalo k branju?

Odnos do kulture, do branja se začne v krogu družine. Zatorej, berite otrokom od zibelke naprej. Naj imajo stik s knjigo. Vpišite otroka v splošno knjižnico. Razvijajte njegov odnos do branja in ravnanja s knjigo. Pomembno je, da ste tudi sami vzor. Družinskemu krogu se z otrokovim vstopom v šolo pridruži šolsko okolje z bralno značko ter domačimi branji. Namen bralne značke je spodbujanje prostovoljnega branja v prostem času. Dovolite otrokom, naj samostojno izbirajo knjige, ne omejujte jih s seznami. Prevetrite sezname za domača branja. Namen branja v šolskem okolju naj bo usmerjen k spodbujanju samostojnega poseganja po knjižnih naslovih, k vzgajanju bralca za celo življenje. Ravnatelji, zagotovite sredstva, da bodo v vaših knjižnicah nove knjige. Branje je osnova vsega v življenju. Ne vzemite jim tega. 

"Veš, kako je članarina v knjižnici draga!" slišimo večkrat komentirati posameznike. Pa je res? Veste, kako drage so knjige? In knjižnice jih ne dobimo zastonj. Je 14 evrov visoka cena za radost, umirjenost, ki nas preplavi ob prebiranju knjig? Vsaka knjiga, ki si jo izposodite, ima potencial, ki vas lahko obogati bolj kot kako drugo premoženje. Knjiga postane pravi navdih za življenje, branje pa mogočna sila, ki nas popelje onkraj znanega. Popelje nas iz znanega zunanjega v neznan notranji svet z veliko ustvarjalnih zmožnosti. Članstvo za otroke v knjižnici je brezplačno. Potemtakem sploh obstaja razlog, da otroka ne odpeljete med police, polne pravljičnih bitij, kjer si lahko samostojno izbere pravo knjigo zase? Branje bogati otrokov besedni zaklad in zmožnost izražanja ter razvija domišljijo.

Knjižnice se v tem pokoronskem času spopadamo z velikim izzivom. Preveč bralcev je v tem, s korono prepojenem dvoletnem obdobju izgubilo stik z nami in mnogi se še vedno niso vrnili. Zatorej, vrnimo spet vrvež med knjižne police, vzpostavimo spet bralno vzdušje, kot je bilo pred korono. Naj bosta svetovni dan knjige (23. april) in mednarodni dan knjig za otroke (2. april) le dodatna spodbuda, da se srečamo med knjižnimi policami.

Bernarda Buh