Brezskrbno v poletje

21.7.2022

Učenci pravijo, da je v šoli najlepše na koncu, seveda če so za šolo opravili vse, kar je treba. Lahko se sprostijo in uživajo še v zadnjih dejavnostih.

Muzejsko društvo Škofja Loka vsako leto razpiše natečaj Tole moram povedat. Podnaslov letošnjega natečaja je bil »Pa dober tek!« Učenke in učenci so v pogovorih s starejšimi odkrivali, kako je bilo s hrano nekoč. Napisali so kar nekaj zanimivih sestavkov in njihovi zapisi so se komisiji zdeli tako zanimivi, da jih je pet prišlo v ožji izbor in so objavljeni v Loških razgledih. Ti zapisovalci so Janja Bonča, Ema Klemenčič, Nik Pintar, Anita Tratnik in Lovro Tušek. Lovrov prispevek je bil izbran za najboljšega in ga je prebral na predstavitvi Loških razgledov ter kot nagrado prejel dve vstopnici za Pustolovski park GEOSS.

MEPI in ekskurzija na avstrijsko Koroško 
Program MEPI mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, katerega način izkoriščanja močno vpliva na to, v kakšno osebo se bo mladostnik razvil. Po tedenskih dejavnostih med letom pa vrh dogajanja zagotovo predstavlja odprava, za katero so letos mepijevci izbrali pohod iz Poljan čez Brda, Malenski vrh in Goro do senožeti pod Koprivnikom, kjer so tudi prespali. Prvi dan je zaznamovalo deževno vreme, zato so bili zvečer prikrajšani za taborni ogenj in druženje izven šotorov. Drugi dan pa se je vreme nekoliko izboljšalo, tako da je bila pot čez Blegoš, Slugov grič do Kopačnice veliko bolj prijetna.
Učenke in učenci zadnjega triletja, ki so v letošnjem in prejšnjih šolskih letih pridno obiskovali obvezni izbirni predmet nemščina, pa so za uspešno in prizadevno delo v šoli dobili nekaj posebnega – ekskurzijo na avstrijsko Koroško. V spremstvu vodiča so se najprej sprehodili po starem mestnem jedru Celovca ter izvedeli zanimive legende o nastanku mesta in bližnjega Vrbskega jezera. Nato so obiskali slikovit srednjeveški grad Landskron nad Beljakom, kjer so se nam z neverjetno zanimivo predstavo pokazale ptice ujede. Na Opičji gori so raziskovali življenje opic vrste japonski makaki, ki tam živijo. Opazovali so jih pri igri, hranjenju, plavanju in uganjanju vragolij. Zadnja postaja je bil obisk Minimundusa, kjer so v merilu 1 : 25 občudovali najlepše zgradbe iz 40 držav sveta. Izjemno zanimiv pa je bil tudi vlakec smrti v 4D-kinu, ostale interaktivne naprave ter vožnja s 50 metrov visokim panoramskim kolesom.

Še zadnji dve šoli v naravi
Sedmošolci so šolo v naravi preživeli v CŠOD Peca. Čudovit teden je bil poln raznolikih dejavnosti, zabavnih dogodivščin in novih doživetij. Veliko športa, lov za zakladom z navigacijsko napravo, geološke delavnice, kjer so spoznavali geološke značilnosti Koroške in značilnosti Geoparka Karavanke, disko golf (metanje diskov v koš), izdelovanje vozlov, veščin prve pomoči, nogometni biljard, plezanje, lokostrelstvo … Večina je najbolj uživala v pustolovskem parku, pritegnile pa so jih še številne druge dejavnosti. Nejc Poljanšek: »Najbolj mi je bilo všeč nabiranje kopriv in smuti iz kopriv.« Tinkara Guzelj Klemenčič: »Najbolj sem uživala v tekmovanju v disko golfu.« Zarja Mlinar: »Najbolj sta mi bili všeč dirka enduro kolesarjev in zaključna zabava.« Krištof Pisk: »The best je bila dirka kolesarjev.« Blažka Jesenko: »Tekma in vlakec na zaključni zabavi.« Žan Božnar: »Najbolj mi je bil všeč večer za naj frizuro.« Jerca Gantar: »Najbolj všeč mi je bilo, ko smo gledali dirko s kolesarji in ko smo imeli zabavo, na kateri smo skoraj izgubili glas.«
Rogla je na naši šoli že dolgo sopomenka za zaključek šolanja in slovo od Osnovne šole Poljane. Ker v preteklih dveh letih devetošolci niso imeli te priložnosti, je bila letošnja šola v naravi na Rogli še toliko težje pričakovana. Na Štajersko so jo mahnili po valeti in po treh prelepih dneh resnično pritisnili piko za vsemi osnovnošolskimi dogodivščinami. Spomini pa bodo seveda ostali.

Dan državnosti in zaključek pouka 
Prireditev je občinstvu postregla z ubranimi glasovi šolskih pevskih zborov, plesom in mojstrovinami telovadk. Osrednji del nam je prikazal nastanek slovenske tiskane besede. Skozi čas so nas po predlogi dela Reformatorji v stripu mojstrsko popeljale učenke 6. in 7. razreda. Gospa ravnateljica Metka Debeljak je skupaj z županom Milanom Čadežem in razredničarkami podelila priznanja najprizadevnejšim učencem za izkazano znanje na tekmovanjih in vzorno vedenje. 
Prav na koncu je izšel še letošnji šolski časopis Poljanščice, v katerem lahko poiščete razne zapisane utrinke, literarne prispevke, likovna dela in številne fotografije, ki vam bodo šolsko leto 2021/2022 še nekaj časa ohranile v spominu. Poljanščice lahko prelistate na šolski spletni strani.

Bernarda Pintar