Cesta Trebija–Sovodenj skoraj končana

22.6.2023

Konec maja so se dela na kilometer in pol dolgem odseku na državni cesti Trebija–Sovodenj, ki so se začela v začetku marca 2021, zaključila. V pripravi je predajna dokumentacija, sledita komisijski pregled in prevzem.

Kot so pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo, ta čas še urejajo brežine v prvotno stanje in izvajajo manjša popravila. Rok za izvedbo del je bil zaradi manjših sprememb tehničnih rešitev konstrukcij podaljšan za mesec dni. Vrednost del, ki so obsegala sanacijo zidov in brežin, znaša 4.625.382,53 evra. Občina Gorenja vas - Poljane je prispevala 73.563,62 evra ter sofinancirala izgradnjo mostu na Fužinah.

Dela so izvedena v skladu s projektno dokumentacijo. »Sanacijo ocenjujemo kot zahtevno, saj je bilo treba med samo gradnjo zagotavljati polovično prevoznost ceste. Posledično so se dela izvajala v utesnjenem prostoru, kar je tehnološko zelo zahtevno.« Direkcija RS za infrastrukturo ima v pripravi projekt Sanacija zidov in brežin Trebija–Sovodenj od km 0,500 do km 1,060. Projektna dokumentacija je izdelana, poteka usklajevanje glede potrebnih prestavitev elektrovoda. Ocenjena vrednost del na omenjenem odseku je 3,3 milijona evrov.

Lidija Razložnik