Četrt stoletja plesne skupine Step

22.6.2022

Plesna skupina (PS) Step v letošnjem letu praznuje 25-letnico delovanja. V avli Osnovne šole Ivana Tavčarja v Gorenji vasi so obiskovalcem, ki so jo napolnili do zadnjega kotička, plesalke predstavile svoj Svet v sanjah.

Plesalke Dajana Nanova, Daša Gorjan, Eva Kržišnik, Dunja Pustavrh, Helena Oblak, Kaja Slabe, Katja Juhant, Klara Pustavrh, Nika Kržišnik in Tjaša Demšar so pod vodstvom Petre Slabe navdušile s 14 atraktivnimi koreografijami. Pri prvi in zadnji se jim je na odru pridružila tudi mentorica. Kot gostji sta nastopili Brina Rogelj in Ines Golobič, članici Plesnega kluba Zebra iz Ljubljane, ki združuje gibalno ovirane plesalce. Za zabavni del sta poskrbela Sandi Škvarč in Boštjan Lemut iz društva Trillek, ki skrbi za ohranjanje starih običajev in amaterske dramske igre. Pevec Sebastjan Fabčič, sicer član ansambla Slovenski muzikantje, se je predstavil z nekaj pesmimi, na katere so zaplesale tudi plesalke. Ob skladbi Nad mestom se dani v njegovi izvedbi so se na projekciji zvrstile najlepše fotografije Poljanske doline. Prireditev sta spretno in neposredno povezovala Damjana Peternelj in Rok Kužel, ki sta s PS že dolga leta tesno povezana. 

Začetki PS Step segajo v leto 1996, ko je v telovadnici potekala prva avdicija, na kateri se je zbralo več kot 60 deklet, željnih plesa. Poleg PS Step je pred leti Petra Slabe začela plesno opismenjevanje vrtčevskih otrok vseh razredov OŠ v Gorenji vasi in Poljanah ter na podružnicah Sovodenj in Lučine, tako da se za podmladek ni bati. V vseh letih je plesalo več kot 700 plesalcev, zvrstilo se je več kot 600 nastopov, tako lokalno kot tudi po Sloveniji in zunaj nje. Letno se v vseh skupinah naučijo približno 30, do danes več kot 750 koreografij.

»Da smo danes tukaj, je zasluga enega človeka: Petre Slabe,« je v svojem govoru poudaril ravnatelj Izidor Selak in se ji v imenu OŠ Ivana Tavčarja zahvalil za uspešno sodelovanje in delo ter vodenje vseh plesnih skupin. Ob tej priložnosti se je zahvalil tudi staršem. "Brez vas, vaše spodbude današnjega dogodka ne bi bilo." Za plesno udejstvovanje in dragoceni čas, ki ga razdaja za mlade, sta se ji zahvalila tudi župan Milan Čadež in predsednica ŠD Blegoš Mihaela Vehar Oblak. Med prireditvijo je med občinstvom "potovala" knjiga spominov, v katero so zbrani zapisali katerega od spominov na skupino ali ji namenili lepe želje. Tudi tokrat ni šlo brez presenečenj: plesalke Step Junior so se predstavile v dresih vseh preteklih sezon, PS Step pa je zaplesala na glasbo iz filmov Dirty dancing, Footloose ..., ki še danes veljajo za najljubše filme njihove mentorice. 

Dogodek, ki je bil pravi vrtiljak čustev in paša za oči, so plesalke sklenile s plesom čarlston. V Sloveniji se je uveljavil okrog leta 1925 in zaradi naključja števil – 25 let PS Step, so ga uvrstile v svoj program, za katerim je več kot leto dni priprav. To je bil tudi dogodek, ki ob drugačnosti, edinstvenosti in stremljenju po najboljšem, kar ples lahko da tako plesalkam kot obiskovalcem, nikogar ni pustil ravnodušnega, zato so si bili enotni, da bi si ga želeli doživeti še enkrat. Sanje PS Step se namreč skozi zastavljene cilje ob izjemni ustvarjalnosti prelivajo v čudovito plesno realnost.

Lidija Razložnik