Čistili poti in se družili

19.5.2022

Kar dve soboti v aprilu je v krajevni skupnosti Gorenja vas potekala delovna akcija. Tradicionalna čistilna akcija je potekala tudi v Kladju.

Četrto soboto v aprilu so krajani čistili lokalne in javne poti v Volaki, Čabračah, Debeneh, Studoru, Leskovici, Lazah, Robidnici, Lajšah, Krnicah, Kopačnici in na Gorenji Dobravi. Delovna akcija je potekala tudi 30. aprila, in sicer na javni poti Hotavlje–Slajka. Udeleženci, ki jih je bilo več kot 190, so čistili prepuste, jaške, mulde, pometali cesto, urejali bankine, pobirali smeti ter obsekovali vejevje ob cesti. "Krajevna skupnost Gorenja vas je v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane za vse udeležence pripravila malico ter pijačo. Vsem se lepo zahvaljujemo, da je akcija zelo dobro uspela ter se podobnih akcij nadejamo še v naslednjih letih. Čar vsega je tudi, da se krajani malo poveselijo in podružijo," so ob zaključku delovnih akcij strnili v KS Gorenja vas.

Čistilna akcija v Kladju
Društvo podeželja Kladje (DPK) je v sodelovanju z vaškim odborom Kladje in KS Trebija v soboto, 23. aprila, organiziralo že tradicionalno čistilno akcijo. Vabilu se je odzvalo 35 udeležencev, in sicer krajani Kladja in člani DPK. Očistili smo smeti ob cesti Fužine–Kladje in na isti relaciji pregledali vodne propuste in jih očistili. S ceste smo odstranili pesek in druge nanose. Ugotavljamo, da novih divjih odlagališč smeti na relaciji Fužine–Kladje ni. Žal pa smo opazili vzorec onesnaževanja z metanjem smeti iz avtomobilov, kar se nam zdi izredno neodgovorno početje. Po koncu čistilne akcije smo se okrepčali s toplo malico, ki so nam jo skuhali v Gostilni Lipan, sponzorirala pa jo je KS Trebija, za kar se jim prav lepo zahvaljujemo. Upamo, da bo smeti naslednje leto še manj kot letos.

Damjana Peternelj, Beti Miklavčič

Fotogalerija