Cvetje v jeseni, fotografska razstava v Tivoliju

19.10.2023

Pretresla me je ljubezen, enaka viharju, enaka nevihti! Prišla je pozno, prav tako je prišla, kakor pride časih kako cvetje v pozni jeseni. Sadu ni rodila, kakor ga ne rodi jesenski cvet. (I. Tavčar, Cvetje v jeseni)

V sodelovanju s Turizmom Ljubljana smo na Zavodu za turizem in kulturo Poljanska dolina v Tavčarjevem letu v poklon velikemu literatu pripravili tudi obsežno razstavo fotografij na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli, ki je bila na ogled do sredine oktobra. Ob odprtju razstave je o življenju in delu Ivana Tavčarja spregovorila tudi dr. Urška Perenič, predsednica programskega odbora Tavčarjevega leta. Natopili so plesalci Folklorne skupine Sovodenj in citrarka Pavlina Šifrar.

Fotografska zgodba na prostem, ki je bila poimenovana po enem najbolj znanih Tavčarjevih del Cvetje v jeseni, je na osemdesetih panojih s sloganom Ljubezen za vse življenje prepletala utrinke iz življenja in udejstvovanja dr. Ivana Tavčarja, dogajanja na Visokem nekoč in danes, slikovite razglede Tavčarjeve rodne Poljanske doline ter posnetke njene bogate kulturne in naravne dediščine. Razstavljene so bile tudi nekatere nadvse povedne in zanimive arhivske fotografije iz pisateljevega življenja. Vse fotografije so bogatili skrbno izbrani, z motivom ujemajoči citati iz Tavčarjevih del. Glede na to, da je bil dr. Ivan Tavčar med letoma 1912 in 1921 tudi župan Ljubljane, se je naša razstava kar v nekaj spektrih lepo zlila skupaj s prestolnico in požela navdušenje med obiskovalci Ljubljane.

Lucija Potočnik