Dan krvavic na Vidmu

21.3.2024

Februarja se je v gostilni Na Vidmu v Poljanah odvil tradicionalni Dan krvavic, ki ga pripravlja društvo ljubiteljev salam Poljanske doline.

V ocenjevanje je svoje krvavice prineslo devet izdelovalcev: Dane Bogataj, Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline, Ciril Gantar, Lado Jesenko, Tomaž Pintar, Jani Šubic, Vido Vreček, Tomaž Žežko in Zdenko Žonta. Krvavice so prinesli sveže, nato so jih v gostilniški kuhinji spekli, da so še tople postregli obiskovalcem, ki so bili hkrati tudi ocenjevalci. Enako število točk oziroma prvo mesto so si delili: društvo ljubiteljev salam Poljanske doline, Tomaž Pintar in Vido Vreček. Kot je povedal predsednik društva Tomaž Žežko, je bila tudi letos kvaliteta krvavic zelo dobra, tako da je bila izbira zmagovalnih dokaj težka. So se pa med sabo razlikovale po začimbah; prevladovala je meta, ki je značilna za Poljansko dolino, nekateri priseljenci so za krvavice uporabili začimbe, znane v svojih krajih, majaron ali druge. Poskusiti je bilo mogoče tudi krvavico, polnjeno z ajdovo kašo, in ne s tradicionalnim ješprenjem. Krvavica je definirana kot vrsta sveže klobase iz svinjskega debelega črevesa, polnjena s svinjsko krvjo, ki ji tudi da ime, mletim drobovjem, trdo slanino, z dodanim ješprenjem, kašo ali rižem, čebulo ter začimbami. Poznane so tudi konjske krvavice. Sestavine krvavice variirajo glede na pokrajino, prav tako tudi ime, na Cerkljanskem jih na primer imenujejo mulce. Izdelava krvavic se je razvila iz želje po optimalni porabi večine delov prašiča, tudi krvi. Ker so krvavice manj obstojne v primerjavi z drugimi mesnimi izdelki, so jih nekoč, ko še ni bilo zamrzovalnikov, pripravili najprej, še v času kolin.

Jure Ferlan