Dan odprtih vrat radarja na Pasji Ravni

23.6.2022

Če so radarji, ki merijo hitrost na cestah, za marsikoga nevšečnost, pa je vremenski radar na Pasji Ravni bistveno bolj dobrodošel, saj lahko z njegovo pomočjo na spletu spremljamo trenutne vremenske razmere.

Radar stoji na stičišču občin Dobrova - Polhov Gradec, Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka. Enkrat letno, na dan odprtih vrat, si ga je mogoče ogledati od blizu, njegovo delovanje pa predstavijo strokovnjaki iz Agencije RS za okolje (Arso). Tokrat je bilo to prvo soboto v juniju.

Dan odprtih vrat skupaj z Arsom organizira KS Črni Vrh v sodelovanju s kulturnim, turističnim in gasilskim društvom Črni Vrh. Obiskovalci so se lahko povzpeli na razgledno ploščad radarskega stolpa, od koder se odpirajo izjemni razgledi daleč naokrog, saj se vidi praktično cela zahodna polovica Slovenije, od Julijskih Alp s Triglavom, hribovja Notranjske in Primorske do Ljubljanske kotline z Barjem, Karavank, Kamniških Alp in zasavskega hribovja ter obronkov dolenjskega gričevja. S stolpa se vidi tudi dobršen del Gorenje vasi in celotna Poljanska dolina. S Pasje ravni, katere vrh je JLA zravnala v velik plato, sicer ni kaj prida razgleda, saj je obraščena z visokim gozdom. S ploščadi je bilo mogoče tudi vstopiti v kroglo, ki spominja na veliko nogometno žogo, v resnici pa je ohišje za radarski krožnik, ki so ga zaradi varnosti ustavili. Obiskovalcem je delovanje radarja ob drugih zaposlenih na Arsu izčrpno in slikovito pojasnjeval Anton Zgonc z Urada za okoljska merjenja v Sektorju za prizemne meteorološke meritve v oddelku za daljinske meritve atmosfere. Med drugim je povedal, da je vsaka predelava radarja zelo drag poseg, saj gre za kompleksne naprave. V Sloveniji sta dva takšna radarja, poleg pasje Ravni še na Lisci. Radar zaznava spremembe v atmosferi več sto kilometrov daleč, vendar natančnost odčitka z razdaljo pada. Najboljša je do 75 kilometrov. Na spletni strani Arsa so zapisali, da redno merijo mikrovalovno sevanje v okolici radarjev. Kot ugotavljajo, naj bi bila tipična sevalna obremenitev za mimoidočega sprehajalca manjša od sevanja mobilnega telefona na ušesu.

Jure Ferlan