Dan slovenskega športa

20.7.2023

Dan slovenskega športa je državni praznik, ki se v Republiki Sloveniji praznuje 23. septembra.

Praznik, ki je bil uveden leta 2020 na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije, ni dela prost dan. Datum je izbran kot obletnica 23. septembra 2000, ko je ob zmagi veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju prvič zaigrala slovenska himna Zdravljica; 23. september velja tudi kot prvi dan Evropskega tedna športa. Slovenija je tovrstni praznik uvedla kot osma na svetu; pred njo so to storile že Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska.

 V občini Gorenja vas - Poljane bolj ali manj aktivno deluje kar 26 športnih društev in klubov, ki občanom omogočajo raznovrstne aktivnosti, kjer lahko vsak najde primerno zase. Z organizacijo dogodka Dan slovenskega športa 2023 v občini Gorenja vas - Poljane se tako športna društva drugo leto zapored povezujejo in pripravljajo zanimiv program za vse starostne skupine. Glavni cilj dogodka je občanom predstaviti široko ponudbo športov in možnosti včlanitve v različna športna društva in klube, ki delujejo v občini. Poudariti želimo pomen rekreacije za izboljšanje splošnega počutja in zdravja posameznika. S tem občane spodbujamo h kakovostnejšemu preživljanju prostega časa in posledično skrbi za svoje zdravje. Po zadnji objavi podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah lahko vidimo, da je naša občina ena izmed najbolj zdravih občin v Sloveniji, k čemur vsekakor prispeva tudi športno-rekreativna ponudba. Vsi skupaj se moramo truditi, da bo tako oz. še boljše tudi v prihodnje.

V občini je tudi veliko odličnih športnikov v mlajših in članskih kategorijah, ki dosegajo vrhunske rezultate v smučarskih skokih, borilnih veščinah, padalstvu, kolesarstvu, streljanju, smučanju, košarki, veslanju, nogometu in atletiki. Ti so pogosto tudi vzorniki mnogim mladim, zato je prav, da jim prav na dan slovenskega športa izrečemo priznanje in pohvalo za njihov trud in uspehe. Dogodek bo potekal v soboto, 23. septembra, od 10. do 15. ure na zunanjem igrišču pred Osnovno šolo Ivana Tavčarja. Na atletski stezi bodo postavljene stojnice, na katerih bodo lahko društva z letaki ali športnimi rekviziti predstavljala svoje delovanje in uspehe. Vsako od športnih društev bo imelo možnost, da tudi aktivno predstavi svojo dejavnost, bodisi s predstavitvijo vadbe, športa ali aktivnosti, na katero se lahko vključijo tudi obiskovalci. Dejavnosti bodo potekale ves čas dogodka v notranjih prostorih šole, v športni dvorani in na zunanjem igrišču, namenjene pa bodo vsem starostnim skupinam. 

Ob tej priložnosti športna društva vabimo vse občane, da skupaj z nami in našimi odličnimi športniki preživite prijetno, družabno in športno dopoldne.

Katjuša Koprivnikar, ŠD Partizan Gorenja vas