Defibrilator dostavili kar z dronom

19.5.2022

Vaščanom Leskovice in okoliških vasi je Pošta Slovenije donirala defibrilator, ki so ga na slovesnost 20. aprila dostavili z dronom.

Na Pošti so se za donacijo odločili po posredovanju državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade in občinskega svetnika Žana Mahniča. V krajši slovesnosti so defibrilator na prizorišče ob leskovški šoli dostavili z dronom, saj pri Pošti nadaljujejo aktivnosti uvajanja brezpilotnih letalnikov v poslovanje ter vzpostavitev sistema operaterjev za upravljanje in letenje. S testnim poskusom dostave med dvema lokacijama so tako preizkusili dostavo, ki bi v resnični situaciji utegnila rešiti življenje.

Defibrilator sta na prizorišču prevzela generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot in svetnik KS Gorenja vas Damjan Košir, tudi predstavnik leskovške mladine, ki je za obnovo prostorov, kamor so namestili defibrilator, prispevala lastna sredstva. Pridobili so jih z organizacijo zabav s plesom. Naprava je tako odslej nameščena na fasadi šole v Leskovici, kar se je izkazalo za najprimernejšo lokacijo. Dostopna je z vozili, opremljena z električnim priključkom in enakomerno oddaljena od vseh potencialnih uporabnikov, je poudarila predsednica KS Gorenja vas Mirjana Možina, ki je ob županu Milanu Čadežu in državnem sekretarju Žanu Mahniču tudi nagovorila občane. Slavnostni govornik, generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot, pa je v nagovoru poudaril, da je vesel, da lahko prispevajo tudi za kraje, ki so oddaljeni od mestnih središč, in da je dostopnost do storitev vsem krajanom ena od njihovih strategij. Ob tej priložnosti je Kokot poveljniku PGD Hotavlje Blažu Potočniku predal bon v višini 2500 evrov. Hotaveljski gasilci so bili donacije za nakup defibrilatorja izjemno veseli, na ogled so krajanom pripeljali tudi novo gasilsko vozilo. Poveljnik PGD Trebija Tomaž Jereb pa je s še dvema članoma društva, tudi prvima posredovalcema Mojco Trček in Jakom Erženom predstavil namen uporabe defibrilatorja, ki so ga nadgradili s praktičnim prikazom postopka oživljanja. Na Hotavljah namreč med gasilci ni prvih posredovalcev, zato so trebijski tisti, ki v primeru srčnega zastoja posredujejo v vaseh Leskovica, Laze, Robidnica, Krnice, Lajše, Kopačnica in Srednje Brdo. Krajanom bodo v prihodnje na izobraževanjih z veseljem predstavili način uporabe naprave, ki lahko v marsikaterem primeru ob dovolj hitrem ukrepanju reši življenje.

Damjana Peternelj