Deset let pod varstvom fatimske Marije

21.9.2023

Na praznik Marijinega vnebovzetja je minilo deset let od blagoslovitve kapelice v Kopačnici. Ob tej priložnosti je sv. mašo daroval gorenjevaški župnik Marjan Lampret ob somaševanju duhovnega pomočnika Jakoba Kralja.

Po ustnem izročilu je bilo na mestu, kjer danes stoji kapelica, znamenje, pri katerem so se vaščani še zadnjič poklonili pokojniku. Kasneje so znamenje zaradi prenove ceste odstranili, a je med vaščani ves čas tlela želja po izgradnji kapelice. Dne 25. januarja 2012 je bil blagoslovljen temeljni kamen za kapelico. Leto kasneje, 15. avgusta, je pred več kot 300 zbranimi kapelico, posvečeno fatimski Mariji, blagoslovil takratni škofjeloški dekan Simon Fortuna, danes duhovni pomočnik v Gorenji vasi.

Kronanje Marije Fatimske se je ob maševanju takratnega župnika Jožeta Dolenca zgodilo leta 2016. Dne 19. avgusta letos se je ob kapelici zbralo nekaj več kot sto faranov od blizu in daleč. Župnik Marjan Lampret je v pridigi spomnil na dogajanje v Fatimi: Marijina prikazovanja, o katerih so leta 1917 poročali trije otroci pastirčki, med katerimi je Marija napovedala tudi svetovno vojno. Poudaril je, kako pomembni so dobri in iskreni odnosi med ljudmi, tako v družini kot širši skupnosti, ter poudaril, kako malo je potrebno, da »vojna« izbruhne že v družini. Mašo je s petjem sooblikoval cerkveni pevski zbor iz Leskovice, Jožica Brdnik je zapela Ave Marijo, manjkalo pa ni niti pritrkovanje, za katero je tokrat zaslužen Janko Razpet iz Gorenjih Novakov. Po maši je sledilo druženje ob dobrotah, ki so jih pripravile gospodinje iz Kopačnice. V neposredni bližini kapelice ob lokalni cesti Hotavlje–Kopačnica–Leskovica so klopca, nosilci za kolesa, možno si je natočiti tudi vodo. To je priljubljeno počivališče tako kolesarjev kot drugih mimoidočih.

Lidija Razložnik