Deset let skupine Pozdrav

24.3.2023

V prostorih OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas so sredi marca deset let delovanja praznovali pevci Moške vokalne skupine Pozdrav.

Skupina, ki združuje pevce iz celotne občine, je nastopila pod vodstvom Janeza Čadeža, ki je zasedbo prevzel leta 2017, po odhodu prvega zborovodje, glasbenega pedagoga iz Cerknega Pavla Magajneta. Ob tokratni posebni priložnosti so se pevci predstavili z raznolikim naborom pesmi, ki so jih najbolj zaznamovale skozi dosedanje delo – od ljudskih z različnih koncev Slovenije v različnih priredbah, domoljubnih in ljubezenskih napevov do pesmi z versko vsebino. V goste so tokrat povabili Vokalno skupino Lira, zasedbo šestih deklet z zborovodkinjo Vojko Svetičič iz Cerknega, s katero so že sodelovali na njihovi 25-letnici ter so čutnim moškim glasovom dodale ženske nežnosti v štirih ljudskih in razigranosti z dvema skladbama Franeta Milčinskega - Ježka.

Nekaterim pevcem, ki so ob 10-letnici zasedbe tudi sami praznovali jubileje pevskega udejstvovanja, se je zahvalila Jana Rojc, članica sveta območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Škofja Loka, vodja izpostave Janez Jocif pa je pevcem podelil Gallusove značke. Za deset let prepevanja sta bronasto Gallusovo značko prejela Janez Rupnik in Uroš Alič, za 20 let srebrno Boštjan Pintar in Maks Rupnik, za 30 let udejstvovanja in prepevanja v različnih zasedbah pa zlato Franc Debeljak.

Zborovodja Janez Čadež se je zahvalil vsem pevcem, ki so vztrajali do jubileja, in tistim, ki so bili del zasedbe le krajši čas, ter napovedal nekaj počitka, med katerim bo, tako upa, skupina našla moč za nadaljevanje svojega kulturnega ustvarjanja, čeprav morda v drugačni obliki. Škoda bi bilo, da se moški sestav – »včasih je takega imela vsaka fara v občini, Pozdrav pa smo komaj sestavili iz pevcev iz šestih far« kot se je izrazil Čadež – ne bi ohranil, saj bi dolina tako veliko izgubila predvsem na področju moške pevske izraznosti.

V tradicijo zborovskega petja je v zadnjih letih močno posegla tudi epidemija covida-19, saj je z redkimi vajami in nastopi pred občinstvom zarezala v dejavnost, ki jo ljubiteljski pevci gojijo le še zaradi lastnih želja in nagnjenj, mladih, ki bi bili pripravljeni v priprave vložiti toliko časa in volje, pa je vedno manj. Pozdravovcem zato velja iskrena zahvala za (vsaj) desetletno bogatitev kulturnega življenja v Poljanski dolini in širše!

Damjana Peternelj