Dišalo je po gobah in drobnjaku

17.10.2024

Pred planinsko kočo na Ermanovcu so konec septembra postavili razstavo gob. Zadišalo pa je tudi po »drobnakovih štruklih za na župo«.

Dež in še primerne temperature so konec preteklega meseca spodbudile rast gob. Kadar se to zgodi, člani Planinskega društva Sovodenj in Gobarskega društva Škofja Loka pripravijo razstavo. Sodelovanje traja že več kot tri desetletja. 

Letos so nabrali, označili in predstavljali okrog sto vrst užitnih, neužitnih in strupenih gob, večino s področja okrog Ermanovca. Romina Pleško, determinatorka, Ivanka Božnar, podpredsednica, in druge gospe iz gobarskega društva so čez dan številnim obiskovalcem rade potešile radovednost še z dodatno razlago in zanimivostmi. Med drugim so opozorile na zdravilnost nekaterih gob. Med njimi je tudi lesna goba brezova odpadljivka. Zraste izključno na podrtem razpadlem brezovem deblu. Poznavalci mlado gobo razrežejo na rezine, posušijo, zmeljejo v prah in iz dveh miligramov prahu dnevno pripravijo čaj za povečanje telesne odpornosti. Dogajanje so popestrile tudi Nika, Eva in Iris, učenke Podružnične šole Sovodenj, ki so v besedi in praktično predstavile »drobnakove štrukle za na župo«. V zgodnjem popoldnevu so nastopile trikrat, da jih je slišalo in videlo čim več obiskovalcev, ki so se ustavljali pred kočo. Izdelane štruklje so podarile in upajo, da so prejemniki to preprosto kmečko jed doma tudi skuhali in pojedli.

Milka Burnik