Dneva robotike, sladoled in kava

21.7.2022

Poletje se počasi preveša v drugo polovico, počitnice prav tako, v knjižnici pa se kljub vročini dogaja mnogo stvari.

Letošnje poletje smo za otroke pripravili res veliko aktivnosti, poleg tega pa jih še nagradimo. Vse do sredine septembra poteka poletni bralni izziv. Otroci imajo pri izboru pravljic različne interese. Nekatere navdušujejo pravljice o čarovnicah, drugi se radi potopijo v svet medvedjih zgodb, spet tretje zanima vse, povezano z vitezi in kraljičnami, eni se navdušujejo nad pustolovkami, drugi nad športnimi knjigami … Prav vse pa povezuje to, da radi berejo in mi jih za to nagradimo s sladoledom. Med ponujenimi knjigami otroci izberejo tiste, ki jih navdušujejo, sproščajo, nasmejijo. V zgibanki izpolnijo okvirčke in v knjižnici jih čaka kuponček za sladoled. Pridružite se izzivu, ni še prepozno.

Letošnja novost so tudi poletni bralni paketi. V vsakem paketku presenečenja vas čaka zanimiv izbor knjig. Lahko odpotujete v vesoljski svet, mogoče vas knjige v paketu nasmejijo do solz ali pa boste samo uživali v dogodivščinah pravljičnih junakov. Prepustite se presenečenju … Pripravili smo jih za vse starostne skupine otrok.

Izbiramo tudi naj knjigo poletja. V razstavnem kotičku, ki ga med letom zasedajo dela otrok iz Vrtca Zala Gorenja vas, zbiramo vaše predloge. Na ribico otroci zapišejo svoj izbor in izobesijo. Povabljeni, da med priporočili najdete naslov, ki ga boste prebrali.

V mesecu avgustu, natančneje 22. in 23. avgusta, bomo v dopoldanskem času izvedli dneva poletne robotike v knjižnici. Otroci bodo ob podpori mentorja sestavljali najzahtevnejše robotske modele in najnaprednejše programe. Delo bo potekalo z orodjem Lego Education EV3, ki vsebuje majhen računalnik, ki omogoča kontrolo motorjev in odziv senzorjev (senzorji za svetlobo, dotik, ultrazvočne in infrardeče signale itd.), in z zelo širokim naborom posebej prilagojenih robotskih sestavnih delov. Po izgradnji robotov, ki izpolnjujejo določene naloge, sledi programiranje. Tu učenci uporabljajo grafični programski jezik (EV3), ki je narejen tako, da omogoča enostavno učenje, uporabo in razumevanje. Omenjeni programski jezik omogoča zelo širok nabor uporabe – učenci lahko z njim ustvarijo enostavne ali zahtevne programe. Število otrok je omejeno, zato si rezervirajte mesto na delavnici. V sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Škofja Loka smo v juliju izvedli dve delavnici za otroke. Izdelke si lahko ogledate v otroškem kotičku Krajevne knjižnice Gorenja vas. Kotiček je povsem morsko obarvan.

Naši obiskovalci pa niso le otroci, tudi odrasle to poletje nekoliko »pocrkljamo«. Med knjigami, ki so na voljo v akciji Fletno Poletno branje, preberejo dve in si prislužijo kavico. Pa naj še kdo reče, da se ne splača brati! Vedno vam je na voljo trimesečna članarina, ki znaša le pet evrov, knjige pa lahko 24/7 prevzamete tudi v naših paketnikih. Privoščite si torej dobro branje.

Nekaj novosti z naših knjižnih polic:
Bernard Cornwell: Poslednje kraljestvo
Alma Maksimilijana Karlin: Malik
Herve Le Tellier: Anomalija
Marc Levy: Zaljubljeni duh
Roisin Meaney: Obletnica
Uroš Buh: MOHOpedija
Amelie Nothomb: Smrdokavra
Gabriella Saab: Zadnji šah mat
Irena Svetek: Beli volk
Nejc Zaplotnik: Alpinistični dnevnik 1969–1971

Bernarda Buh

Fotogalerija