Dobra pripravljenost gasilk in gasilcev

10.11.2022

V oktobru, mesecu požarne varnosti, Gasilsko poveljstvo občine (GPO) Gorenja vas - Poljane skupaj z gasilskimi društvi po občini že tradicionalno organizira številne dogodke in aktivnosti. Med vidnejšimi sta zagotovo občinski vaji članic in članov, ki vsako leto potekata na območju drugega gasilskega društva. S tovrstnimi vajami preverjajo pripravljenost enot po društvih.

V petek, 21. oktobra, so se članice PGD Gorenja vas, Javorje, Lučine, Poljane, Sovodenj in Trebija zbrale na domačiji pr' Burnk v Stari Oselici, kjer je potekala vaja gašenja gospodarskega poslopja in zaščite hiše po vnaprej določenem scenariju, ki so ga pripravili v PGD Trebija. Po vaji je na Trebiji sledil postroj enot pred županom, ki je zbrane gasilke in druge sodelujoče na vaji nagovoril in pohvalil. Pohvalam se je pridružil tudi poveljnik GPO Gorenja vas - Poljane Roman Kokalj, ki je poudaril, da gre za eno bolje načrtovanih in tudi izvedenih vaj. »Upam in želim si, da se naslednje leto ponovno srečamo v popolni sestavi – torej v prisotnosti vseh društev v občini.«

Dan kasneje je v Zadobju potekala še občinska vaja članov. Gasilci, približno 120 se jih je zbralo, so gasili požar, ki je zaradi udara strele prizadel gospodarsko poslopje žage Premetovc, kjer se opravlja gospodarska dejavnost. Na prizorišču požara so pogrešali nekaj oseb, treba je bilo postaviti triažno mesto … »Tu je šlo za štabno vodeno vajo. To pomeni, da vodenje vaje prevzame poveljnik GPO Gorenja vas - Poljane s svojimi poveljniki. Po vaji sta sledila postroj enot pred županom in predaja prapora.

Na obeh vajah so poleg gasilk in gasilcev sodelovali še člani Civilne zaščite. Kot poudarja poveljnik Roman Kokalj, je vaja uspešna toliko, kolikor jim uspe odkriti popravljivih napak. Gasilke in gasilci so v dobri pripravljenosti. »Na tovrstnih vajah se vedno kaj pokaže: da morda kaj manjka, da društva nimajo določene gasilske opreme oziroma imajo pomanjkljivo gasilsko opremo … To je tudi namen, da lahko kasneje stvari popravimo in izboljšamo. So pa vse enote po društvih na splošno dobro opremljene tudi na račun finančnih sredstev, ki jih prostovoljno prispevajo občani, za kar smo jim iskreno hvaležni. Če kje kaj manjka, pa bomo nedvomno dokupili.«

Društva se na tovrstnih vajah ne srečujejo le v oktobru. Skozi vse leto potekajo društvene in meddruštvene vaje ter različna izobraževanja. V oktobru društva odprejo tudi vrata svojih domov, kjer je mogoče več izvedeti o delovanju društva in tekočih aktivnostih. Pregledajo se gasilni aparati, možen je nakup novih. V sodelovanju z osnovnima šolama in vrtcema izvedejo tudi evakuacije, kjer otrokom razložijo namen teh vaj, otroci pa od blizu vidijo delo gasilcev, ki v primeru naravnih in elementarnih nesreč prvi prihitijo na pomoč.

Kot so povedali člani gasilskih društev, je ponekod obiskanost ob dnevu odprtih vrat dobra, drugod je ni, zato gasilci vabijo vse občane, da se udeležijo takšnih dogodkov, da v domove pripeljejo otroke, jih vpišejo med gasilce, če izrazijo interes, saj bodo s tem že zgoraj razvili socialni čut, skrb za soljudi, prostovoljstvo … Dobrodošli tudi starejši, ki bi si želeli postati gasilci, sodelovati in nositi pozivnik, torej biti operativni gasilci. Ne pozabimo, da so ti prvi, ki nam prihitijo na pomoč.

Lidija Razložnik

Fotogalerija