Dobre knjige, sladoled in kava

20.7.2023

Poletje je že močno zakorakalo med nas, počitnice so v polnem razmahu, vreme nas, v nasprotju z lanskim poletjem, redno oskrbuje z osvežitvijo. Zagotoviti si morate samo še poletno dozo branja.

Knjižničarke smo v vseh enotah naše Knjižnice pripravile niz zabavnih bralnih dejavnosti, ki bodo mladim bralcem popestrile poletne dni.

Pridružite se našemu Poletnemu bralnemu izzivu! Vrzite kocko in preberite knjige iz sklopa, ki ga določi kocka. Pripravljena sta dva izziva – za bralce do osem let in bralce nad devet let. Izpolnjen bralni izziv oddajte v knjižnici in prejmite kuponček za sladoled! Izziv bo potekal vse do sredine meseca septembra. V naši knjižnici smo pripravili tudi posebne Kitkove vrečke presenečenja! Zgrabite vrečko s tematiko, ki vam je blizu, in se prepustite presenečenju ter odkrijte nove zgodbe, avtorje in žanre. Kitkove vrečke čakajo tako mlade kot odrasle bralce. Vabljeni še k reševanju poletne knjižne uganke, kjer boste tokrat razreševali piktograme in odkrivali naslove skritih književnih del! Ali uganete naslov tele knjige:

Rešitev = "Mala morska deklica" (Hans Christian Andersen)

Kot vsak mesec vas čakajo tudi pravljične rokodelnice. V ovojnicah so navodila in material za ustvarjanje čudovitih pisanih meduz. Pripravili smo tudi pester knjižni izbor na temo morja in morskih živali.

Celo poletje, vse do konca septembra, je na ogled razstava V začetku je bila beseda Klekljarskega društva Deteljica Gorenja vas. V našem narodu je bilo rojenih mnogo velikanov, ki so nam zapustili neprecenljivo dediščino v obliki besed. Eden vidnejših je bil tudi naš rojak, dr. Ivan Tavčar, ki mu je ob stoti obletnici smrti posvečeno letošnje leto. Članice društva so upodobile Ivana Tavčarja in nekaj prizorov iz njegovih del. Poleg njega pa še portrete Primoža Trubarja, Franceta Prešerna, Simona Gregorčiča in Ivana Cankarja. Vzemite si čas in pridite pogledat, kako čudovita dela so nastala. Do konca julija pa si lahko ogledate izdelke, ki so jih ustvarili otroci iz Vrtca Zala, enota Lučine, pod vodstvom vzgojiteljic Tine Matanovič in Jane Peternelj. V sodelovanju z DPM Škofja Loka smo v juliju izvedli dve delavnici za otroke. Izdelke si lahko ogledate v otroškem kotičku Krajevne knjižnice Poljane. Kotiček bo povsem morsko obarvan.

Naši obiskovalci pa niso le otroci, tudi odrasle to poletje ponovno »»pocrkljamo« s kavico. Med knjigami, ki so na voljo v akciji Fletno poletno branje, izberite dva naslova, preberite, in kupon za kavo bo vaš. Pa naj še kdo reče, da se ne splača brati! Vedno vam je na voljo trimesečna članarina, ki znaša le pet evrov, knjige pa lahko 24 ur na dan vse dni v tednu prevzamete tudi v našem paketniku v Krajevni knjižnici Gorenja vas. Zdaj res nimate več razloga, da to poletje ne bi prestopili praga ene izmed naših enot. 
Vabljeni v knjižnico in družbo knjig tudi v poletnih mesecih!

Nekaj novosti z naših knjižnih polic:
• Afshar, Tessa: SKRITI PRINC
• Benedetti, Ksenija: HIŠA SOZVOČJA
• Gorečan, Katja: MATERINSKA KNJIŽICA
• Jenkins, Jerry: IZVOLJENI: POKLICAL SEM TE PO IMENU
• Kralj, Lado: NE BOM SE VEČ DRSAL NA BAJERJU
• Lale, Guel: ŽIVELA BOM
• Murakami, HaRuki: V PRVI OSEBI EDNINE
• Shafak, Elif: OTOK POGREŠANIH DREVES
• Svetek, Irena: ČRNI PRINC
• Videmšek, Boštjan: VOJNI DNEVNIK

Bernarda Buh

Fotogalerija