Dobrodelni sejem – uvod v veseli december

22.12.2022

Osemnajstega novembra smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti projekt Tradicionalni slovenski zajtrk pod geslom Zajtrk z mlekom – super dan!, december pa se je začel z dobrodelnim sejmom.

Po tradicionalnem slovenskem zajtrku so učenci predmetne stopnje nadaljevali s tehniškim dnevom, katerega vsebine so bile prav tako namenjene zdravemu življenjskemu slogu in okolju: ekološkemu kmetijstvu, zdravi hrani, gibanju, zasvojenosti s sodobnimi tehnologijami pa tudi stereotipom, ki vplivajo na vsakega izmed nas. Učenci so se seznanili z novim izzivom, ki bo spodbujal gibanje ne le njih samih, ampak tudi učiteljev, staršev in drugih – osemtedenski izziv zbiranja korakov.

Za šestošolce in osmošolce je društvo safe.si – točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje – izvedlo dve zelo aktualni delavnici: Zasvojenosti s sodobnimi tehnologijami za 6. razred in Spolni stereotipi in spletno nasilje za 8. razred. Učenci 7. in 9. razreda so poleg drugih dejavnosti poslušali predavanje in se pogovarjali o sestavinah energijskih pijač in posledicah njihovega uživanja. Vsi učenci so izdelali tudi modele sadja in zelenjave, ki so na koncu pristali v ličnih košarah – ustvarili so jih devetošolci. V razgibanem dopoldnevu je bilo poskrbljeno tudi za urico gibanja, ki je vsem dala zagon za nadaljevanje v slogu zdravega življenjskega sloga.

Skodelice, rokavičke in mački Muriji
Nekateri ljudje so bolj, drugi manj spretni z rokami. Ampak vaja dela mojstra in naši učenci se s šivanko in nitjo srečajo že takoj ob vstopu v šolo. Kako ponosni so, ko sešijejo svoj prvi izdelek! Prvošolci so tako sešili skodelice, drugošolci rokavičke, učenci 3. razreda pa mačke Murije. In kaj menijo o šivanju? »Všeč mi je, ko smo šivali rokavičko. Ni mi bilo všeč, ko sem se špiknil.« (Tine G.) – »Ni mi bilo všeč, ker se mi je zatikalo in ker sem se zbodla. Drugače pa je bilo dobro.« (Lucija) – »Všeč mi je bilo, ker sem se naučil zančni šiv in naredil lepega mačka Murija. Dobro je bilo tudi, ker si v mačka Murija lahko dal roko.« (Peter) – »Na začetku nisem znal, potem pa mi je šlo zelo dobro.« (Emanuel)

Plakat miru
Letošnji mednarodni likovni natečaj Plakat miru v lokalnem okolju, ki ga vsako leto sponzorirajo Lions klubi s celega sveta, so poimenovali Lead with Compassion – Naj nas vodi sočutje. Namen natečaja je bil spodbuditi otroke k vživljanju v druge, širitvi miru in razumevanja. Pod pokroviteljstvom LK Škofja Loka je sodelovalo pet osnovnih šol, komisija pa je izbrala pet plakatov, med katerimi je tudi izdelek naše učenke Ajde Stanonik.

Decembrski dobrodelni sejem
Kar takoj na prvi decembrski dan se je v šoli začel veseli december, in sicer so otroci, vzgojiteljice in učitelji v popoldanskem času spet pripravili dobrodelni sejem. Po dveh letih premora so na ogled ponovno postavili svoje izdelke, ki so jih zadnji mesec šivali, krasili, zlagali, vezali, ovijali, pekli, zavijali, pakirali … Pripravili so tudi menjalnico igrač in srečelov.

Bernarda Pintar

Fotogalerija