Dobrodelnost umetnika Petra Jovanoviča

23.11.2023

Nedavne poplave, ki so močno zaznamovale našo dolino in pustile za sabo ogromno škode, so ljudi povezale tudi v dobrodelnosti. Sanacija bo potekala še dolgo in marsikatera družina bo potrebovala finančno pomoč.

Peter Jovanovič, umetnik, kipar in slikar, ki že več kot šestdeset let ustvarja v Žetini pod Blegošem, je že vse od začetkov ustvarjanja veliko svojih del podaril ljudem v stiski. Na več kot dvajsetih prodajnih razstavah je sredstva, zbrana od prodaje svojih del, podaril raznim humanitarnim organizacijam, društvom, bolnišnicam in šolam.

Tokrat je dvajset barvnih perorisb podaril Krajevni organizaciji Rdečega križa Javorje, ki je skupaj z Območnim združenjem Rdečega križa Škofja Loka pripravila prodajno razstavo za pomoč oškodovanim v poplavah v Poljanski dolini. Skupaj so konec septembra v Dvorcu Visoko pripravili razstavo njegovih barvnih perorisb, v katerih je upodobil like iz pesmi domačih in tujih pesnikov: Toneta Pavčka, Frana Milčinskega Ježka, Franceta Balantiča, Cirila Zlobca, Otona Župančiča, Iga Grudna, Lojzeta Grozdeta, Janeza Menarta, Simona Gregorčiča, Kajetana Koviča, Anne Ahmatove, Alekseja Kolcova, Rainerja Marie Rilkeja in Aleksandra Puškina. Že na odprtju je nove lastnike dobilo devet Jovanovičevih del, kasneje pa še šest. Tako je bilo v tem dobrodelnem dogodku prodanih petnajst perorisb in zbranih dobrih 3800 evrov, ki jih bo Območno združenje Rdečega križa namenilo ljudem, prizadetim v poplavah v Poljanski dolini. Podpredsednica območnega združenja Rdečega križa Magda Blaznik je poudarila, kako pomembna je vsakršna pomoč. Rdeči križ vestno sledi in spremlja stanje v Poljanski dolini in nudi vso podporo vsem, ki jo potrebujejo.

Hermina Jelovčan