Dopolnitve občinskega pohodnega kroga

23.6.2022

Pohodni krog občine Gorenja vas - Poljane obstaja že sedmo leto. Čas prinaša svoje, zato se je pokazala potreba po dveh spremembah na trasi.

Kot je pojasnil skrbnik kroga Anton Debeljak, je bila kovinska škatlica z žigom v Žirovskem Vrhu z dosedanje lokacije ob kmetiji pri Bukovcu prestavljena pod to kmetijo na kozolček ob manjšem postajališču pri cesti, ki pelje proti Golemu Vrhu. Prav tako je v Žirovskem Vrhu na pobudo lastnikov zemljišč del pohodne poti mimo Bukovca proti Javorču prestavljen na primernejšo traso in na novo markiran.

Druga sprememba se je zgodila na Gabrški Gori. Škatlica z žigom je s stare lokacije na domačiji pri Pešarju prestavljena na lokacijo poleg lesenega križa in kozolčka s smerokazi pri odcepu z asfaltne ceste k cerkvi sv. Primoža in Felicijana. Tam je tudi ena izmed najlepših razglednih točk na tem delu poti, saj se pogledi odpirajo proti Loškemu pogorju, sredi katerega kraljuje Blegoš, pod njim pa so posejane številne vasi in zaselki. Tudi na Gabrški Gori je pohodna pot na novo označena in sedaj poteka od kontrolnega žiga mimo brunarice in naprej proti Lubniku. Zbirni kartonček za žige pohodnega kroga se še vedno dobi v gostilni Jager na Dolenji Dobravi, zraven je na voljo tudi zemljevid celotnega kroga z izčrpnim opisom celotne pohodne poti. Kot je v navadi, je za vsakega pohodnika, ki bo prehodil celoten krog, občina zagotovila nagrado. Letos je to torbica za okrog pasu.

Jure Ferlan