Dotik rožnatega meseca

23.10.2020

Oktober je tudi mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah, a zbolijo lahko tudi moški.

Ključno za uspešno zdravljenje in zmanjšanje umrljivosti je zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Pomembno je tudi ozaveščanje o zdravem načinu življenja. 
V Sloveniji na tem področju deluje Združenje Europa Donna Slovenija, ki ozavešča o raku dojk in raku rodil, nudi pomoč bolnicam in njihovim svojcem ter se zavzema za učinkovito zdravljenje. Združuje skoraj 3000 članic in članov in povezuje zdrave ženske, bolnice z rakom dojk ali rakom rodil, posameznike in strokovne institucije v Sloveniji, ki delujejo na področju raka dojk in rakov rodil. Vsako leto pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi obeležijo rožnati oktober, letos pa te zaradi omejitev druženja potekajo nekoliko drugače. Zato so v ospredje postavili pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je – kot opozarjajo v združenju – zelo pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti. 
Z akcijo Dotik pove največ spodbujajo redno mesečno samopregledovanje. Svetujejo, naj bo do menopavze to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. "Le tako bomo svoje dojke dobro spoznale in prepoznale morebitne spremembe. Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in pazduhi ter biti pozorni na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje. Če odkrijemo neobičajne spremembe, se moramo posvetovati s svojim zdravnikom ali ginekologom. Za pomoč pri pravilnem samopregledovanju je na voljo mobilna aplikacija Breast Test in prikaz na naši spletni strani www.europadonna.si," so še zapisali v Združenju Europa Donna Slovenija. Poleg tega je v Sloveniji na voljo tudi presejalni program DORA, preko katerega vsaki dve leti na mamografijo povabijo vse ženske med 50. in 69. letom.

Tina Dolenc