Društvo in sekcije praznovali na Griču

23.6.2022

Petdeset let delovanja Turističnega društva (TD) Sovodenj in nekaj manj za posamezne sekcije je pohvale vredno, saj temelji na prostovoljnem delu članov, ki jih druži podoben interes.

Nova Oselica je bila v drugi polovici maja ponovno prizorišče prireditve Janez že kleplje, ki pod tem imenom poteka od leta 2012 in je nasledila Praznik koscev. Hkrati pa so zaznamovali tudi 50-letnico TD Sovodenj, 40-letnico folklorne skupine, 25-letnico turističnega podmladka, 20-letnico pevk Grabljic in 10 let delovanja sekcije Kontrabant.

»Pred petdesetimi leti se je odvijala prva Pokošnjica pod Jakobovo in Grudnovško kmetijo. TD Sovodenj je začelo delovati nekaj mesecev prej na pobudo kmetov. Porodila se jim je ideja, da bi se v okolici Sovodnja ukvarjali s kmečkim turizmom, obenem pa prikazovali stare običaje, da ne bi šli v pozabo. Ideja s turističnimi kmetijami ni obrodila sadov, so pa kmečke žene dolga leta pripravljale ocvirkovo potico, krofe in domači kruh za ponudbo na prireditvah, ki so se z nekaj spremembami, ohranile do danes. Prvi predsednik Aleksander Eržen in ustanovni član Janez Eržen sta edina, ki sta po petdesetih letih še z nami. Naslednji predsednik je bil vrsto let Janez Treven, nato Viktor Kavčič, Edo Podobnik, Viktor Likar, Dominik Slabe in sedaj Marko Kokelj. Že na drugi prireditvi je bilo pet parov oblečenih v gorenjsko narodno nošo. Pomagali so pri prodaji vstopnic in sodelovali v programu. Pred štiridesetimi leti so ustanovili folklorno skupino, ki deluje še danes. Za njimi sta se ustanovili dve pevski skupini, Kvartet Krehovci in Grabljice. V šoli na Sovodnju deluje turistični podmladek. Nazadnje se je oblikovala skupina Kontrabant, ki popestri pohode ob rapalski meji. Člani Turističnega društva Sovodenj so tudi med letom našli aktivnosti. Uredili so nov prireditveni prostor, postavili kozolec, prirejali gledališke igre in skeče za Praznik koscev. V vse so vložili veliko ur prostovoljnega dela in svojega časa. Na pobudo Janka Kalana se je vrsto let odvijala prireditev Srečanje Janezov. Počasi je izzvenela, Pokošnjico pa so premaknili v čas pred košnjo in jo zato preimenovali v Janez že kleplje,« je v govoru nekaj utrinkov iz zgodovine društva omenil dolgoletni predsednik Viktor Kavčič. Zahvalil se je tudi župniji ter Jakobovi in Grudnovški kmetiji za odstopljeni prireditveni prostor, delovnim članom, nastopajočim, tekmovalcem, sponzorjem in obiskovalcem.

Turistični podmladek je začel delovati v želji učiteljice Milke po večji vpetosti učencev do 4. oziroma zdaj do 5. razreda v dogajanje in poznavanje domačega kraja. V prvem desetletju so bili vključeni samo nekateri učenci, zdaj sodelujejo vsi. Prvo leto so raziskovali kozolce v KS Sovodenj, jih 183 fotografirali in izdali drobno knjižico. Turistični podmladek že 22 let sodeluje na državnem festivalu Turizmu pomaga lastna glava. Prva raziskovalna naloga za festival je imela naslov Osovniki in klepišča. Bila je skromna v primerjavi s temi, ki so nastale kasneje. Poglobili so se v teme: mlini, kiparji Zajci, društva v kraju, Janezi, rapalska meja, domači kruh, čebelarjenje, družabna igra, pohodi, krajevni spominek, kolesarjenje, ocvirkovca, biti in raziskovati v naravi ... Vedno so v kraju in okolici našli kaj, kar bi bilo lahko zanimivo tudi za turiste in pohodnike. Šolsko steno zdaj krasi množica srebrnih in zlatih priznanj. Leta 2003 so raziskovali kiparje Zajce, nekoč živeče v Koreninah na Sovodnju. Kasneje so oblikovali tudi razlagalno tablo, ki zdaj visi v šoli. Leta 2005 pa so raziskovali rapalsko mejo, o kateri se prej ni kaj dosti govorilo. Ob njej so predlagali pohode, jih tudi organizirali in vodili. Predvsem pa so to postale v zgodbe odete potim, s pripovedmi oz. skeči obogateni pohodi. Po pesnitvi prof. Tomaža Pavšiča so oživili kontrabantarico Mico. Stojnico z letošnjo idejo Za dušo in telo – v vás vàs vabimo so predstavili tudi na prireditvi v Novi Oselici. Učenci dramske skupine pa so zaigrali dva skeča o kontrabantu. 

Pevke Grabljice zbirajo in pojejo stare ljudske pesmi. Nastopajo v domačem kraju ter v bližnji in daljni okolici. Zadnja leta se pokažejo v noši, ki so jo nosile ženske pred stoletjem v teh krajih za praznike. Sekcija Kontrabant v igrani obliki skrbi za ohranjanje dogodkov ob nekdanji rapalski meji, sodeluje pri organizaciji in izvedbi pohodov ter ureja pohodne poti. Člani so bili aktivni pri nastanku tematske poti in umeščanju v brošuro ter informativnih tabel na terenu.

Prireditev Janez že kleplje je letos TD Sovodenj izpeljalo v sodelovanju z Društvom podeželske mladine Škofja Loka. Na prizorišče tekmovanja koscev in grabljic je sodelujoče in gledalce pospremila povorka Folklorne skupine TD Sovodenj. V ročni košnji in grabljenju je tekmovalo pet parov. Največ točk in s tem prvo mesto je za čas košnje, čistost pokošenega in obliko redi dobil Boštjan Krek. Z najboljšim časom, čistostjo pograbljenega in obliko kopice je prvo mesto med grabljicami dosegla Nežka Krek.

Milka Burnik