Državno prvenstvo v floorballu

18.4.2024

V začetku aprila je v športni dvorani Gorenja vas potekalo državno prvenstvo 1. slovenske floorbal lige, tokratni gostitelj in organizator, pod okriljem Floorball zveze Slovenije, je bil Floorball klub Polanska banda iz Športnega društva Poljane.

Na zaključnem turnirju sezone 2023–2024 sta v petkovem polfinalu za tretje mesto nastopila FBK Insport Škofja Loka A proti FBC Borovnica ter domača Polanska Banda proti FBK Insport Škofja Loka B. V finale sta se z zmagama uvrstila FBK Insport Škofja Loka A in FBK Polanska banda.
V sobotnem finalu sta se za tretje mesto pomerila FBC Borovnica in FBK Insport Škofja Loka B, za prvo mesto pa FBK Polanska banda in FBK Insport Škofja Loka A. Zmago je na koncu slavila ekipa FBK Insport Škofja Loka A, na drugo mesto se je uvrstila FBK Polanska banda, na tretje pa FBC Borovnica. Priznanje za najboljšega strelca sezone je dobil Nejc Peklaj iz FBK Insport Škofja Loka, za najboljšega vratarja sezone pa Ažbe Petrič iz FBC Borovnica. Na nehvaležnem četrtem mestu je na prvenstvu pristala skupina FBK Insport Škofja Loka B. Članici 1. slovenske floorball lige sta še skupini ŠD Zelenci Kranjska Gora in ŠD Brlog, ki pa se nista uvrstili na prvenstvo. Kot je povedal Gašper Mesec iz Polanske bande, sezona tekmovanj v floorballu poteka od septembra do aprila, ko sledi prvenstvo na nacionalnem nivoju. Letos so prevzeli organizacijo tega dogodka oni ter so zadovoljni, da jim je dogodek uspelo uspešno spraviti pod streho. Še posebej jih je navdušil številen obisk navijačev, okrog petsto se jih je zvrstilo v obeh dneh, ter močna podpora s tribun tekmovalcem. Vse to ne bi bilo mogoče brez sponzorjev, za kar se jim najlepše zahvaljujejo. Obenem pa že vabijo na 17. Švicbol na zunanje športno igrišče ob osnovni šoli v Poljanah nad Škofjo Loko, ki ga bodo organizirali 1. junija. Gre za največji amaterski floorball turnir v Sloveniji, običajno se ga udeleži okrog dvajset skupin. Poskrbljeno bo tako za hrano in pijačo kot za ogled nogometne tekme Lige prvakov na velikem platnu.

Člani FBK Polanska banda so v pretekli sezoni igrali tudi v mednarodni ligi treh držav: Avstrije, Madžarske in Slovenije, ki jo sestavlja devet najboljših floorball ekip. Ekipe so se udeleževale tekem na različnih lokacijah z medsebojnimi obiski v Beljaku, Budimpešti, Celovcu, Dobrovi, Dunaju, Gorenji vasi, Komaromu in Škofji Loki. V hudi konkurenci se jim je uspelo uvrstiti na peto mesto.

Jure Ferlan