Dvajset let plodovite ustvarjalnosti

23.9.2021

V Pulju rojeni ljubiteljski slikar Zvonko Kern se je pred dvajsetimi leti preselil v Poljansko dolino, to pa sovpada tudi z začetkom njegove ustvarjalne poti na področju slikarstva.

"V Gorenjo vas sem pred dvajsetimi leti prišel iz Kopra in takoj sem se zaljubil v to dolino," pravi iskrivi Primorec, ki se je že takoj počutil tudi Poljanca, kar je izrazil tudi na eni svojih prvih razstav z naslovom Pol Polanc, pol Primorc v Sokolskem domu v Gorenji vasi. Podoben dogodek je načrtoval tudi letos, ko zaznamuje dvajsetletnico svojega ustvarjanja, a mu je načrte prekrižala epidemija covida-19. "A kar sem se nameril, bom tudi izpeljal, če ne zdaj, pa malo kasneje," je odločen. 

Njegov prvi slikarski mentor je bil svetovno znani slikar Edo Murtić, v Sloveniji pa ga je k slikanju spodbudil znani oblikovalec in profesor na likovni akademiji Miljenko Licul. "Poljanska dolina pa je bila prelomnica, tu sem našel mir za ustvarjanje," je priznal. Kot samouk je razvil lasten barvit slikarski slog, ki izraža njegov pogled na stvarnost, zaznamujeta pa ga izvirnost in čustvena ekspresivnost. Najpogosteje upodablja obraze, predvsem znanih glasbenikov, saj vedno ustvarja ob glasbi, pa tudi obraze povsem običajnih ljudi. "Slikam obraze, kot jih vidim sam, zato pri meni izraz na obrazu nikoli ne bo sovražen, ampak vedno vesel, zadovoljen." Kaj je v človeku, pa pove z barvami – s svetlimi slika prijazne ljudi, če so barve temne, pa nekaj ni v redu, pomenljivo namigne Kern.

Mateja Rant