Dvakrat toliko udeležencev kot lani

23.6.2022

Beseda da besedo, dodamo še drobec zabave in iz želje po športu se rodi nov izziv. S ciljem, da bi osvežili svoje telo, dobili nov pogled in radost za soočanje z vsakodnevnimi cilji, se je zgodila že 2. Bajtova 5KA.

Pred letom dni se je porodila ideja o maratonski razdalji. Deževna prva sobota v maju ni odvrnila pohodnikov. Vsi Podjelovčani imajo svoj najljubši vzpon. Vrh Šance in Ermanovec se kar sama ponujata, da jih tudi v popoldanskem zahajajočem soncu še lahko osvojiš. Mogoče pa imaš jutranjih 90 minut, preden te dan potegne v svoj hitri ritem? Pojdi.

Idejna vodja Nejc in Jan Bajt povesta, da je bila to najboljša »koronska« športna odločitev. Tudi tokrat je bil cilj prehoditi ali preteči razdaljo petkrat v enem dnevu, od najnižje točke Podjelovega Brda na Šanco, do koče pod Ermanovcem in spet v dolino. V pogovoru za mizo se to zdi kar preprosta stvar, v klancu in številkah pa postane bolj zapleteno. Prvi so zagrizli v hrib že malo po sedmi uri zjutraj. Vsak izmed udeležencev si je izbral svoj tempo in število krogov, ki jih je prehodil. Večini od 36 udeležencev je uspelo prehoditi zastavljeno traso. Najmlajša pohodnica je dopolnila sedem let, najhitrejši skupni čas je bil 5 ur in 50 minut. Ura je na koncu pokazala 2075 višinskih metrov in 42 kilometrov. Zagotovljeni okrepčili v dolini in na poti proti vrhu sta pripomogli, da je šlo lažje in hitreje. Nejc in Jan verjameta, da bo Bajtova petka postala športni dogodek izven okvirov Sovodnja, saj je bilo udeležencev dvakrat toliko kot na lanskem maratonu.

Petra Slabe