Dve novi avtorski predstavi

1.2.2024

Neč bat teater vsako leto občinstvo razveseli z dvema novima avtorskima predstavama. V januarju so premierno uprizorili predstavo Dizldorf, februarja pa bodo na oder postavili še predstavo Verbšna.

S prvo predstavo Dizldorf so občinstvo v dvorani na Sovodnju dvakrat nasmejali že v januarju, jutri pa bodo nastopili še v Sokolskem domu v Gorenji vasi. V soboto, 17. februarja, pa jih čaka premiera še druge avtorske predstave z naslovom Verbšna.

V predstavi Dizldorf, ki sta jo režirala Niko Bevk in Gabrijel Podobnik, so se tokrat lotili okoljske problematike. Dogajanje je postavljeno v občino Dizldorf, ki se po pridobitvi ekološkega certifikata preimenuje v Grindorf. Zeleni certifikat pa ogroža tamkajšnja tovarna škropil, zato si županja prizadeva, da bi v tovarni ustavili proizvodnjo pesticidov, zaradi česar jim grozi izguba certifikata. A ker njihovi pozivi pri lastnikih tovarne naletijo na gluha ušesa, se odločijo za vdor v tovarno ...

V predstavi z naslovom Verbšna, ki sta jo režirala Lenart Šifrer in Benjamin Jeram, pa se dogajanje odvija na osamljeni kmetiji Bukovec, kjer je živelo več generacij, a jo čas vse bolj prehiteva. »Ko na kmetijo pride mlada Maruša, se zdi, da se obetajo boljši časi. A po sumljivi smrti gospodarja kmetije Izidorja se njegova sinova znajdeta vsak na svojem bregu. Cveto bi rad kmetijo moderniziral, sveže zaljubljeni Jošt pa bi jo rad prodal. S pomočjo vaške vedeževalke, predvsem pa zaradi piškotov, ki jih peče njen pomočnik, se začne prikazovati očetov duh, da ju posvari pred namerami odvetnika Janeza,« so na kratko predstavili vsebino še druge predstave.

Mateja Rant