Dvorec Visoko postaja središče dogajanja

21.9.2023

Dvorec Visoko ima za sabo dolgo zgodovino in že v časih, ko je na posestvu gospodaril sam Ivan Tavčar, so se tu vrstila številna protokolarna in ostala srečanja.

Danes Dvorec Visoko živi v drugačni obliki, predvsem kot osrednje prizorišče za poroke, druženja, praznovanja, koncerte in številne različne dogodke. Letos, ko zaznamujemo vseslovensko Tavčarjevo leto, pa je dogajanje na posestvu doživelo pravi razmah.

Najbolj pestro je bilo avgusta, ko so se na Visokem odvili kar trije koncerti. Najprej sta na zadnji petek pred velikim šmarnom na vrtu Kavarne Visoko tradicionalno zapela Maja in Janez Triler v spremstvu Jana Trilerja s klaviaturami. Letošnja izvedba, že druga po vrsti, je bila še dodatno obogatena z glasovi Vokalne skupine BLU. Sredi meseca je prišel na vrsto dolgo pričakovani osrednji koncert ob Tavčarjevem letu. Čeprav je bil koncert sprva prestavljen zaradi nepredvidenega dogodka, je bil obisk daleč nad pričakovanji. Več kot 700 obiskovalcev je najprej prisluhnilo Uršuli Ramoveš ter Fantom z Jazbecove grape, kasneje pa so na oder stopili še člani Tria Vivere in sklenili prekrasen večer. Trojček koncertov na Visokem sta zaključila Tjaša in Uroš Steklasa, ki sta prav tako privabila lepo število obiskovalcev.

Dogajanje na Visokem je lep odraz, da tovrstni dogodki zagotovo spadajo v ta ambient. Tudi s strani obiskovalcev je bilo čutiti zadovoljstvo, da se v Poljanski dolini odvijajo kulturni dogodki. Na Zavodu Poljanska dolina se že pripravljamo na naslednje leto, ko bomo poskušali dogodek še nadgraditi.

Miha Pustavrh