Ekološki otok ni smetišče

23.7.2020

Ekološki otok je neke vrste ogledalo nas, uporabnikov. Nekateri ekološki otoki so urejeni, s podobo večine pa žal ne moremo biti zadovoljni.

Ekološki otoki so opremljeni z zabojniki, namenjenimi lokalnim prebivalcem, ki vanje ločeno odlagamo papir, embalažo, steklo, dan pred napovedanim odvozom pa tja odložimo še tipizirane vreče z embalažo oziroma ostankom komunalnih odpadkov iz gospodinjstev. 
V praksi je slika marsikje precej drugačna, kar teden za tednom, mesec za mesecem opažamo tudi na ekološkem otoku v Stari Oselici. Vsa gospodinjstva s strani občine enkrat na leto po pošti prejmejo razpored mesečnega odvoza posameznih odpadkov, ki že več let poteka po ustaljenem urniku. Zato bi pričakovali, da bi moral vsak že brez prejetega obvestila poznati oddajni dan v določenem tednu meseca za embalažo ali ostanek komunalnih odpadkov. Rumene, zelene in druge vreče se na otoku namreč pojavijo že dan ali dva po odvozu, kar pomeni, da to ni več pomota, temveč načrtna neodgovornost uporabnikov ekološkega otoka. Otoki niso namenjeni skladiščenju občutljivih vreč za daljši čas, saj jih trgajo živali, ki raztresejo in razvlečejo vsebino. Kljub temu da mora otok največkrat počistiti in uredi prostovoljec, za kar se mu iskreno zahvaljujemo, tako občina kot tudi KS Trebija vseeno ponovno prosimo in opozarjamo uporabnike ekološkega otoka, da vrečke na ekološke otoke prinašate en dan pred odvozom (npr. zvečer) oziroma na dan odvoza do 6. ure zjutraj.

Lucija Klemenčič, KS Trebija