Ema Klinec je po sezoni ob prihodu v domače Poljane prinesla sonce

20.4.2023

Kljub dolgi poti s Finske je bila svetovna rekorderka Ema Klinec na zadnjo marčevsko soboto ob prihodu v domače Poljane dobro razpoložena. Tako tudi njen trener Zoran Zupančič, ki se je skupaj z njo v »spačku« pripeljal na glavno prizorišče sprejema – pred gostilno Na Vidmu.

Poljanska dolina je ena tistih, ki tako rekoč dihajo za skoke. Kako tudi ne, saj od tu prihaja cvetober uspešnih skakalcev in v zadnjih letih predvsem skakalk. Čeprav je na dan sprejema dopoldne lilo kot iz škafa, celo zagrmelo je, so bili organizatorji sprejema Fan club Klinec optimistični. »Ema bo prinesla sonce,« so se nadejali. In res je bilo tako – ko je Ema prišla v Poljane, so se oblaki razkadili, posijalo je sonce, marsikatera solza sreče je spolzela po licih. Dežja ni bilo več, so pa deževale čestitke, Ema je podpisovala zastavice, tudi selfiji so nastajali, vsakdo ji je želel stisniti roko in ji čestitati za izjemne uspehe v letošnji sezoni. Na vprašanje, ali je že ponotranjila občutek rekorderke, je Ema v svoji skromni maniri odgovorila: »Ne še čisto, se ga pa vedno bolj zavedam; ste se pa zelo potrudili za današnji sprejem, Poljanci nikoli ne razočarate ...« Povedala je, da je bila turneja Raw Air zelo naporna: »Dekleta niti nismo imela veliko časa za razmišljanje, uradni trening v Vikersundu je potekal zelo hitro, sem pa v nedeljo na tekmi na rampi začutila, da gre zares.« Emi se je zmaga na turneji Raw Air obetala že pred Vikersundom. Pa si je kdaj zaželela, da bi zadnja tekma odpadla? »Ne, jaz sem si rekla, da naj zmaga najboljša.« Trener ženske skakalne reprezentance Zoran Zupančič je na sprejemu v Poljanah povedal, da ni enostavno stati na trenerski tribuni pri takih podvigih. »Tudi mi moramo biti malce 'čudni', da dekleta spuščamo dol. A to pomeni, da zaupamo vanje, da so dobro pripravljena. Imeli smo testiranja na večjih skakalnicah, kot na primer v Willingenu. Bili smo samozavestni, skoki so bili na visokem nivoju, dekleta dobro pripravljena, tu se je res pokazala stabilnost duha in telesa.« Pravi, da je sicer šlo za psihično naporno tekmo. »Več na sezono si jih ne želim, ker takšna tekma na neki način zmoti ritem, tako da za eno takoj podpišem in morda še za kakšno dekle več.«

Velika junakinja zime in še večja junakinja poljanskih src Ema Klinec je torej srečno prispela domov. Ob prihodu je napovedala, da bo izkoristila še kak dan za smučanje. »Med sezono to ni mogoče.« Morda so kak sproščen smučarski dan njena ušesa krasili tudi srebrni uhani, ki jih je prejela v dar od organizatorjev sprejema. Na enem je vgravirana številka 203, na drugem pa 226.

Klara Mrak

Fotogalerija