Enajstič za Pokal polanskih puklov

18.11.2021

Organizatorjem je uspelo izpeljati vseh pet kolesarskih vzponov, skupna zmagovalca enajste sezone pa sta Matej Drinovec in Regina Laznik.

Pokal Polanskih puklov, ki združuje kolesarske vzpone v Poljanski dolini, je letos potekal enajsto leto. Prvič je bil izveden leta 2011, tri leta kasneje se je pridružil še Lubnik in v takšni obliki ga izvajajo še danes.

Sezono so tradicionalno odprli v ŠD Poljane z vzponom na Stari vrh (11. julija), sledila sta dva vzpona v avgustu, in sicer Pasja ravan v organizaciji ŠD Špik Lučine (14. avgusta) in Javorč v organizaciji ŠD Sv. Urban (21. avgusta). Dvanajstega septembra je bil kolesarski vzpon na Lubnik (Društvo T4M in ŠZ Škofja Loka), zaključek pa 19. septembra z vzponom na Blegoš za VN Kras Sežana in Memorial Lojzeta Oblaka (ŠD Marmor Hotavlje). Na zadnjem je bilo nekaj manj kot sto udeležencev. Najhitrejši je bil Matej Drinovec (Sweet Nice Continental, 43:30), drugo mesto je osvojil Matej Grošelj (MBK Črni vrh, 43:45), tretje pa Marko Čretnik (Ganesha Team, 45:14). Drinovec, ki je v prvi vrsti cestni kolesar, je bil na tej tekmi drugič. Prvič je tekmoval leta 2014. Vzpon si je prišel ogledat nekaj dni pred dirko, predvsem da je videl, kakšna je podlaga. Med ženskami je bila prva v cilju gorska kolesarka, olimpijka Tanja Žakelj (Unior-Sinter, 53:23), druga Špela Škrajnar (Ganesha Team, 54:16), tretja pa Daša Mlakar (MBK Črni vrh, 1;06:57). Žakljeva je posebna rekorderka, saj je na Blegošu slavila že šestnajstič. Je tudi rekorderka vzpona. Leta 2011 je zanj potrebovala 49 minut in 50 sekund. Tudi letos je bila vesela podpore ob progi in na cilju. Moški rekord ima še naprej Robert Vrečer (39:26 iz leta 2009).

V Pokalu polanskih puklov je bilo letos 311 udeležencev. V seštevek je štelo vseh pet tekem. Največ točk je zbral Matej Drinovec, drugi v skupnem seštevku je Andrej Draksler (ŠD Koloka), tretji pa Kristijan Božnar (Izvir Vipava). Med ženskami je zmagovalka Regina Laznik (KK Zapravljivček) pred Dragico Habjan (ŠD Koloka) in Rado Žakelj (Slaščičarna Magušar). Organizatorji Pokala polanskih puklov so zadovoljni, da je za njimi še ena lepa, predvsem pa izenačena sezona, ki jim jo je v celoti uspelo izpeljati, kljub situaciji, vezani na covid-19, seveda ob upoštevanju vsem takrat veljavnih predpisov. Zahvaljujejo se vsem udeležencem in vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi in kličejo na snidenje v letu 2022, v novi, že v dvanajsti sezoni Pokala polanskih puklov.

Maja Bertoncelj

Fotogalerija