Evropski teden mobilnosti

20.10.2022

V septembru je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Gorenja vas - Poljane v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravil tradicionalni pregled koles.

Kot že nekaj let zapored je tudi letos pred stavbo gorenjevaškega Sokolskega doma preventivne preglede izvajal serviser Dušan Oblak iz Žirov. Kolesa je temeljito pregledal in lastnikom dal koristne nasvete za vzdrževanje in posledično varnejšo vožnjo.

Za razliko od preteklih let je tokrat svoja kolesa pregledat pripeljalo manj krajanov, tako da ni bilo čakalnih vrst. Letošnje geslo ETM je Trajnostno povezani. Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti: hoje, kolesa ali javnega prevoza. Letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti bivanja v njej. O tej vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

Jure Ferlan