Filmi pod zvezdami

20.7.2023

V Tavčarjevem letu bo občina prvič pripravila Filmski festival pod zvezdami, ko bo vsak četrtek zvečer v čudovitem ambientu Dvorca Visoko mogoče spremljati filme pod zvezdami. V mini kinu Dvorca Visoko bodo obenem vsako soboto potekale še sobotne matineje.

»Film Cvetje v jeseni je eden najznamenitejših slovenskih filmov, a ni edini, ki scenarij dolguje Tavčarjevi književnosti. Predvajane bodo slovenske filmske klasike, posnete po Tavčarjevih predlogah, in filmske predstave v poljanskem narečju, ki so jih odigrali člani Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane, posnele pa kamere RTV Slovenija ali društvo samo,« so pojasnili na občini in dodali, da posebna »poslastica« obiskovalce čaka zadnji avgustovski četrtek, ko bo ogled filma Cvetje v jeseni pospremil pogovor z ambasadorko Tavčarjevega leta Mileno Zupančič.

V vseh letih doslej se je nabrala tudi bogata bera predstav v poljanskem narečju, zato so se na občini odločili, da si jih bo mogoče ogledati ob sobotnih filmskih matinejah ob 10. uri v mini kinu Dvorca Visoko kar devet zaporednih sobot v avgustu in septembru. »Še posebno bodo dogajanje popestrili igralci Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane, ki bodo prvo septembrsko soboto z igranim prizorom Holekove Nežike v živo popestrili tudi sobotno filmsko matinejo mini kina Visoko.« Prvo filmsko predstavo v sklopu sobotnih matinej si bo mogoče ogledati 12. avgusta, in sicer Ljubezen po Tavčarju, nato pa sledijo: film Amandus, posnetek slavnostne akademije Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo, že omenjena Holekova Nežika ter filmske predstave Čarobna košara, Ptički brez gnezda, Duohtar kar tok, Medrug Polanci in Šarucova sliva, ki jo bodo predvajali v poklon igralki Anici Berčič.

»Festival bo odmeval, zato le pridite, da doživite nepozabne trenutke v objemu Dvorca Visoko. Vstop je prost,« vabijo na občini.

Mateja Rant